Wetgeving food en voedselveiligheid – februari 2023

28 februari 2023

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving in de EU
Keller and Heckman meldt dat de EC de WTO in kennis heeft gesteld (86 kB) van de voorgestelde herziening van Verordening (EU) nr. 10/2011 (de “Plastics Regulation”).
EFSA heeft een veiligheidsbeoordeling voor wassen voor gebruik in FCMs gepubliceerd.
Duitsland: SGS meldt dat het BfR zes FCM-aanbevelingen heeft herzien, waaronder papier- en kartonmaterialen.

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving buiten de EU
Brazilië: SGS meldt dat de WTO in kennis is gesteld (72 kB) van het voornemen om de FCM-wetgeving te herzien.
China: FPF meldt dat het National Center for Food Safety Risk Assessment commentaar vraagt over het beperken van het gebruik van drie polymeercoatings in FCMs voor zuigelingen en kinderen.
Thailand: Keller and Heckman meldt dat de WTO in kennis is gesteld van ontwerpregelgeving over plastic zakken voor magnetronmaaltijden voor opwarming (73 kB) en over plastic zakken voor levensmiddelen (71 kB).
Oekraïne: SGS meldt dat regelgeving is gepubliceerd om vinylchloridemonomeer in FCMs en artikelen die PVC bevatten te reguleren. De wet wordt van kracht op 19 november 2025.
VS: Keller and Heckman meldt dat tien nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications zijn toegevoegd. Drie andere nieuwe stoffen zijn eveneens toegevoed, aldus Keller and Heckman.

Claims, labeling en etikettering in de VS
Het USDA heeft de "Strengthening Organic Enforcement Final Rule" gepubliceerd om het biologisch keurmerk te beschermen.
De FDA heeft een procedurele mededeling gepubliceerd over haar plannen om een studie uit te voeren getiteld "Quantitative Research on Front of Package Labeling on Packaged Foods".

Onderzoek
Onderzoekers van de Universiteit van Aarhus bestudeerden polyamide (PA) 6 en 66 oligomeren en hun migratie uit een meerlaagse verpakking bestaande uit PA aan de voedselcontactzijde. Het onderzoek (2,2 MB) is gepubliceerd in Food Packaging and Shelf Life.
Onderzoekers van de Universiteit van Zaragoza bestudeerden de migratie van chemische stoffen uit twee verschillende post-consumer rHDPE-melkflessen. Een artikel (5,61 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Food Packaging and Shelf Life.
In een artikel (870 kB) ook gepubliceerd in Food Packaging and Shelf Life geven onderzoekers van DTU een overzicht van de migratie van PFAS uit papieren FCMs naar voedsel.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.