Wetgeving food en voedselveiligheid – februari 2020

03 maart 2020

EU: Herkomstetikettering van het primaire ingrediënt vanaf 1 april 2020
In artikel 26, lid 3, van Verordening (EU) nr. 1169/2011 wordt bepaald dat, wanneer de herkomst van een levensmiddel vermeld wordt en deze anders is dan voor het primaire ingrediënt, ook de herkomst van het primaire ingrediënt moet worden vermeld, of dat, ten minste, moet worden vermeld dat deze verschilt van die van het levensmiddel. Commissie Uitvoeringsverordening (EU) 2018/775, die op 1 april 2020 in werking treedt, geeft aan hoe de herkomst van het primaire ingrediënt moet worden geëtiketteerd. Eind januari heeft de EC een mededeling gepubliceerd om burgers, exploitanten en nationale bevoegde autoriteiten bij te staan bij de toepassing van herkomstetikettering van het primaire ingrediënt. Meer EC informatie over etikettering vindt u hier en in het Handboek Etikettering van levensmiddelen dat onlangs is gepubliceerd door het NVWA.

Meer (ontwerp)regelgeving
Wereld: De International Alliance for Responsible Drinking (IARD) meldt dat haar leden symbolen of schriftelijke leeftijdsbeperkingen aan de etiketten gaan toevoegen om duidelijk te maken dat alcoholische dranken niet voor minderjarigen bestemd zijn. EU: EFSA heeft de veiligheid van DEHCH beoordeeld voor gebruik als weekmaker in PVC voor FCMs. Denemarken: Een ontwerpbesluit dat PFAS in FCMs van papier en karton per 1 juli 2020 verbiedt is naar de EC gestuurd. NL: In december 2019 is het Actieplan Etikettering van Levensmiddelen 2020 naar de Tweede Kamer gestuurd. In de begeleidende brief geeft de minister aan de komende periode zijn inzet op misleidende etikettering voort te zetten. Onderzoek van de NVWA laat zien dat de etiketten van zuigelingenvoeding beter voldoen aan de wettelijke regels dan in 2015. VS: FPF meldt dat de "Prevent Future American Sickness Act" (S 3227) is geïntroduceerd om de Federal Food, Drug and Cosmetic Act aan te passen zodat PFAS in FCMs verboden worden. FPF meldt ook dat de staat Washington een ontwerprapport heeft gepubliceerd waarin negen prioritaire producten, waaronder voedselblikken en drukinkten, worden geïdentificeerd in het kader van het programma voor veiligere producten.

Blootstelling aan ftalaten, nanomaterialen, BPA en BPS
Het RIVM heeft een methode ontwikkeld die duidelijk maakt welke ontwikkelingen (signalen genoemd) van nanomaterialen in voedsel beleidsmakers als eerste moeten beoordelen op mogelijke gezondheidsrisico's. In een rapport (1,44 MB) werkt het RIVM zes van deze signalen uit. Columbia University onderzoekers hebben een verband ontdekt tussen prenatale blootstelling aan ftalaten en tekorten in de motorische functie bij meisjes. Een artikel (1,12 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Environment International. BPA-vervanger BPS belemmert de hartfunctie, volgens nieuw University of Guelph onderzoek, gepubliceerd in Nature Scientific Reports (2,06 MB). Volgens Washington State University onderzoek, gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinology (370 kB), worden BPA-niveaus bij mensen erg onderschat.

Consumentenbegrip van front-of-pack labeling en THC-nummers
Een recent IGD artikel kijkt naar front-of-pack labeling over de hele wereld met onder andere verkeerslichten, Nutri-Score, Nordic Keyhole en stoptekens. In een recent gepubliceerd IGD-rapport (2,23 MB) wordt gekeken naar hoe goed Britse shoppers front-of-pack labeling begrijpen en hoe ze het naast gezondheidsclaims gebruiken in hun aankoopbeslissingen. Volgens University of Waterloo onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Drug and Alcohol Dependence (904 kB), begrijpen weinig cannabisconsumenten wat de THC-nummers op de verpakkingen van cannabisartikelen werkelijk betekenen. THC-nummers worden gebruikt om de sterkte van cannabisproducten aan te geven.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.