Wetgeving food en voedselveiligheid – augustus 2023

04 september 2023

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving in de EU
Op 11 juli 2023 is EU Verordening 2023/1442 gepubliceerd tot wijziging van EU Verordening 10/2011 inzake kunststof FCMs. FPF geeft een overzicht van dit 16e amendement.
Keller and Heckman meldt dat de EC in juli een webinar (presentatie, 2,06 MB) heeft georganiseerd om te schetsen wat er in de aankomende BPA-wetgeving kan worden opgenomen. De EC heeft ook een aanvullende Q&A (326 kB) gepubliceerd.
De EC heeft een verslag gepubliceerd van de raadpleging voor de herziening van de EU-regels voor FCMs.
Een recent rapport (2,33 MB) van ZWE geeft een overzicht van de tekortkomingen in de huidige EU-regelgeving met betrekking tot chemische stoffen in FCMs en dringt aan op effectievere maatregelen.
Griekenland: Conceptregelgeving voor FCMs van papier en karton is naar de EC gestuurd.

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving buiten de EU
China: Keller and Heckman meldt de goedkeuring van een uitgebreider gebruik van twee FCMs en een nieuw hars. Keller and Heckman meldt ook dat de CFSA commentaar vraagt op een nieuwe hars, een nieuw additief en een uitgebreider gebruik van twee FCMs. VS: Keller and Heckman meldt dat de FDA drie nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications heeft toegevoegd. De FDA heeft een burgerverzoekschrift afgewezen waarin gevraagd wordt om terug te komen op de afwijzing in mei 2022 van een burgerverzoekschrift waarin gevraagd werd om een verbod op ftalaten in bepaalde FCMs.
Maine: SGS meldt dat de overheid een raadpleging is gestart voor het voorstel om negen soorten papieren en kartonnen voedselverpakkingen die opzettelijk toegevoegde PFAS bevatten te verbieden. Rhode Island: Keller and Heckman meldt dat wetsvoorstel 2023-S0724 (130 kB) is aangenomen, waarmee het verbod op PFAS in voedselverpakkingen wordt uitgesteld van 1 januari 2024 tot 1 juli 2024.

Claims, labelen en etikettering
De WHO heeft een nieuwe richtlijn (1,01 MB) gepubliceerd over beleid om kinderen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van voedselmarketing. EU: In April 2023, heeft de EC een herziening van de zogenaamde ontbijtrichtlijnen voorgesteld. Het EP heeft onlangs een briefing (1,18 MB) gepubliceerd over de voorgestelde herziening. De EC meldt dat het aandeel EU-voedselproducten met dezelfde of een vergelijkbare verpakking maar met een verschillende samenstelling (‘dual quality’) is gedaald. Terwijl deze producten in 2018/2019 goed waren voor 31% van de geteste monsters, is hun aandeel volgens het JRC-onderzoek in 2021 gedaald tot 24%. NL: Foodwatch heeft 33 voedselverpakkingen met bekende kinderidolen in (web)winkels aangetroffen en hierover klachten ingediend bij de Reclame Code Commissie. VK: De overheid is een raadpleging gestart over voedings- en gezondheidsclaims op eten en drinken. VS: De FDA heeft nieuwe FAQ's en aanvullende tools gepubliceerd om de industrie te helpen met de toepassing van de FSMA Food Traceability Rule.

Onderzoek naar labeling
Volgens nieuw onderzoek van de Martin Luther University Halle-Wittenberg denken consumenten ten onrechte dat vetarm ook minder suiker betekent. In een onderzoeker van The Ohio State University verklaarden 50% van de deelnemers dat ze van plan waren om melk weg te gooien op basis van de datum die op de verpakking stond - zonder zelfs maar te kijken naar de teksten voor de datum ("Verkoopdatum", "Ten minste houdbaar tot" of "Te gebruiken tot").

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.