Wetgeving food en voedselveiligheid – augustus 2020

08 september 2020

Wet- en regelgeving in de EU
EU: Keller and Heckman meldt dat EFSA een wetenschappelijk advies heeft gepubliceerd over de herziening en prioritering van de in de kunststoffenverordening opgenomen stoffen zonder SML. EFSA heeft 284 stoffen geïdentificeerd die moeten worden beoordeeld. Hiervan zijn 179 stoffen als lage prioriteit, 102 als middelhoge prioriteit en 3 als hoge prioriteit aangemerkt. EUROSAC en CEPI Eurokraft hebben nieuwe FCM-richtsnoeren (693 kB) voor papieren verpakkingen gelanceerd. Frankrijk: De regering heeft een wet (in het Frans) gepubliceerd betreffende de transparantie van informatie over landbouw- en voedingsproducten. Namen die worden gebruikt om voedsel van dierlijke oorsprong aan te duiden mogen niet worden gebruikt voor voedsel dat plantaardige eiwitten bevat. NL: NVB meldt dat zijn de wijzigingen van het Warenwetbesluit Meel en brood op 1 juli 2020 in werking zijn getreden. De benamingen van veel broden zullen hierdoor veranderen. Voor de wijzigingen geldt een overgangstermijn van 2 jaar, dus tot 1 juli 2022.

Wet- en regelgeving buiten de EU
Brazilië: SGS meldt dat RDC 391/2020 (in het Portugees) is gepubliceerd om het opstellen van een positieve lijst van additieven voor FCMs uit te stellen tot 3 juni 2021 als gevolg van Covid-19. China: Keller and Heckman meldt dat de regering 7 nieuwe FCMs en 10 nieuwe harsen heeft goedgekeurd en het toegestane gebruik van 8 FCMs en 3 harsen heeft uitgebreid. Zuid-Korea: FPF meldt dat de regering een notificatie heeft gepubliceerd (in het Koreaans) met herzieningen van de normen en specificaties voor voedselcontainers, gebruiksvoorwerpen en verpakkingen. De kennisgeving zou het gebruik van gerecycled PET en PEN in FCMs toestaan voor onderdelen die niet rechtstreeks met levensmiddelen in aanraking komen. VS: De FDA heeft de New Era of Smarter Food Safety Blueprint gelanceerd. De blauwdruk schetst een weg vooruit die voortbouwt op het werk dat al is gedaan door de implementatie van de Food Safety Modernization Act. De kernelementen van de blauwdruk zijn traceerbaarheid op basis van technologie, het ontketenen van de kracht van data, nieuwe bedrijfsmodellen voor de productie en levering van voedsel en een nieuwe manier van voedselveilig werken op boerderijen en in de voedselvoorziening. FPF meldt dat het Armed Services Committee de amendementen (26 kB) op de National Defense Authorization Act (NDAA) heeft goedgekeurd. De amendementen vereisen dat het leger een reeks nieuwe regels voor PFAS volgt, waaronder een verbod op de koop van voedselverpakkingsmateriaal dat PFAS bevat.

Bisphenol S vervangt Bisfenol A in thermisch papier
Het eindonderzoek (899 kB) van ECHA naar thermisch papier in de EU bevestigt dat fabrikanten BPA zijn blijven vervangen door BPS. In 2019 is 187 kiloton thermisch papier met BPS op de markt gebracht. Tegen 2022 zal naar verwachting 61% van al het thermisch papier BPS bevatten.

Consumenten helpen met voedselkeuzes
University of Cambridge onderzoekers bestudeerden de impact van gezondheidswaarschuwingen (HWLs) en calorie-informatie op de keuze voor energierijke snacks. Zij vonden dat de deelnemers het minst geneigd waren een energierijke snack te selecteren als deze een beeld-en-tekst HWL had. Een artikel (1,62 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Appetite.
De meeste consumenten in de EU staan open voor duurzamer eten, maar dan moet het wel makkelijker worden een duurzame keuze te maken, bijvoorbeeld door betere informatie. Dit is de belangrijkste uitkomst van een door BEUC gecoördineerd onderzoek (2,39 MB).
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.