Wetgeving food en voedselveiligheid - augustus 2019

05 september 2019

Migratie
In juni vond de UNWRAPPED-conferentie over chemische stoffen in voedselverpakkingen plaats. Opnamen van de presentaties vindt u online. In een persbericht (110 kB) bevestigt het EU Hof van Justitie de opname van bisfenol A (BPA) als zeer zorgwekkende stof (SVHC) vanwege eigenschappen die toxisch zijn voor de menselijke voortplanting. Intussen blijkt uit een Endocrine Society studie dat vervangende stoffen voor BPA (BPS en BPF) ook niet veilig zijn. Een artikel (346 kB) is gepubliceerd in het Journal of the Endocrine Society.
Volgens een SGS-artikel hebben samengestelde materialen die bamboepoeder en melamine bevatten, op het moment de aandacht. Het betreft kwesties als migratie van formaldehyde en melamine, misleidende reclame en gebruik van potentieel niet-toegelaten additieven. Volume 119 van de IARC Monographs bevat evaluaties van de carcinogeniteit van melamine en Stiftung Warentest (in het Duits) vond een overmatige migratie bij meer dan de helft van de 12 bamboebekers die ze getest hebben. Ook is onlangs een discussiedocument (80 kB) van de EU FCM-werkgroep gepubliceerd.
In een persbericht heeft BEUC een studie gelanceerd (samenvatting, 200 kB) waaruit blijkt dat voedselverpakkingen van gekleurd papier en karton - zoals koffiebekers en rietjes - chemische stoffen kunnen bevatten en vrijgeven die afkomstig zijn van de gebruikte drukinkten.Uit literatuuronderzoek (991 kB) van het RIVM blijkt dat de hoeveelheid minerale oliën (MOSH en MOAH) in voedsel de laatste decennia is afgenomen.

Verschillen in voedselkwaliteit en voedselfraude
De Europese Commissie heeft een studie (1,25 MB) gepubliceerd over kwaliteitsverschillen van voedsel. Uit de studie bleek 9% van de vergeleken producten een andere samenstelling te hebben hoewel de front-of-pack identiek was. Van 22% van de producten met een verschillende samenstelling vertoonde de verpakking een grote gelijkenis.
Bij de Europol/INTERPOL OPSON VIII operatie (3,9 MB) is voor meer dan €100 miljoen aan potentieel gevaarlijke levensmiddelen en drank in beslag genomen. Voor het eerst werd, onder leiding van de EC, een gerichte EU actie uitgevoerd om frauduleuze praktijken in biologische levensmiddelen op te sporen. De ontdekte illegale praktijken omvatten het gebruik van niet-toegestane stoffen, het verkopen van conventioneel geproduceerde levensmiddelen als biologisch producten en het gebruik van vervalste documenten om de traceerbaarheid te verdoezelen.

De wereld rond
Wereldwijd: FSSC 22000 heeft Scheme Version 5 gepubliceerd. EU: WAAR&WET meldt dat EFSA een veiligheidsbeoordeling heeft uitgevoerd van het additief titaniumdioxide oppervlakbehandeld met fluoride-gemodificeerd aluminium voor gebruik in VCM. NL: De NVWA heeft een nieuwe versie van het informatieblad 85 (Microbiologische criteria) uitgebracht. Het NVWA heeft ook onlangs het Handboek additieven voor levensmiddelenfabrikanten gepubliceerd met o.a. een hoofdstuk over etikettering. Uit een recent rapport (10,7 MB) van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat het voedselveiligheidssysteem kwetsbaar is. VK: De regering heeft een wet ingevoerd die volledige etikettering van ingrediënten op voorverpakte levensmiddelen verplicht stelt. De wet, bekend als 'Natasha's Law', volgt op de tragische dood van Natasha Ednan-Laperouse na een allergische reactie op een Pret a Manger-baguette. Onderzoekers van de University of Stirling ontdekten dat de helft van jonge drinkers niet op de hoogte is van de gezondheidswaarschuwingen op alcoholverpakkingen. Een artikel (197 kB) is gepubliceerd in het Journal of Public Health. VS: De FDA heeft een richtsnoer uitgebracht over etikettering van toegevoegde suikers. SGS meldt dat de gouverneur van Maine een wet (114 kB) heeft ondertekend om ftalaten en mogelijk PFAS in voedselverpakkingen te verbieden.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.