Wetgeving food en voedselveiligheid – april 2023

01 mei 2023

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
China
: Keller and Heckman meldt de goedkeuring van drie nieuwe additieven, drie nieuwe harsen en een uitgebreider gebruik van vier additieven en een hars. Keller and Heckman meldt ook dat de CFSA commentaar vraagt op drie nieuwe FCMs. EU: Blootstelling aan bisfenol A (BPA) via voeding is een gezondheidsprobleem voor consumenten in alle leeftijdsgroepen, concluderen EFSA experts in een nieuwe herevaluatie. Zij hebben een toelaatbare dagelijkse inname (TDI) vastgesteld van 0,2 ng/kg lichaamsgewicht, ter vervanging van de vorige tijdelijke TDI van 4 µg/kg. In een concept wetenschappelijk advies, dat EFSA voor openbare raadpleging heeft opengesteld, wordt geconcludeerd dat MOAH een mogelijk gezondheidsrisico vormt en MOSH niet. Japan: FPF meldt dat de regering een conceptherziening van de positieve lijst van toegestane stoffen voor FCMs heeft vrijgegeven. Luxemburg: Conceptregelgeving voor FCM-folie van geregenereerde cellulose is naar de EC gestuurd.

Claims, labeling en etikettering
EU: De EC heeft een rapport (1.015 kB) gepubliceerd over de bestrijding van frauduleuze en bedrieglijke praktijken in de agrovoedingsketen. Hongarije: Conceptregelgeving waarin staat dat voedsel dat insecteneiwit bevat, de aanduiding “Let op! Voedsel bevat insectenproteïne” moet hebben, is naar de EC gestuurd. Luxemburg: Conceptregelgeving inzake voeding voor zuigelingen en jonge kinderen is naar de EC gestuurd. NL: Samen Tegen Voedselverspilling meldt dat de NVWA en het Ministerie van VWS Keep-It Technologies de mogelijkheid bieden een tijds- en temperatuurindicator op voedsel te testen gedurende 24 maanden. Deze indicator vervangt de huidige houdbaarheidsdatum om aan te geven tot wanneer het levensmiddel veilig geconsumeerd kan worden. Roemenië: Conceptregelgeving om de consument informatie te verstrekken over voedsel dat een insectensoort is of bevat is naar de EC gestuurd.
VS: Keller and Heckman meldt dat de FDA zes nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications heeft toegevoegd. De FDA heeft de richtsnoeren voor de etikettering van bepaalde bieren herzien waarbij sesam is toegevoegd aan de lijst van belangrijke voedselallergenen. De FDA heeft ook conceptrichtlijnen voor voedsellabeling gepubliceerd om ervoor te zorgen dat de uitlatingen consumenten helpen bij het kiezen van gezondere voeding. De commentaarperiode voor de nieuwe conceptvoorschriften voor de vermelding "Product of USA" of "Made in the USA" is verlengd tot 11 juni 2023.

Onderzoek
Een Fraunhofer-studie (1,17 MB) onderzoekt de mogelijkheden voor het gebruik van post-consumer PS-recyclaten in FCMs.
De aanwezigheid van BPA in plastic consumentenproducten is onderworpen aan strikte regelgeving in de EU. Onderzoekers van het Teaching Institute for Public Health analyseerden de migratie van Bisfenol A (BPA) uit voedselverpakkingen in Kroatië en geen van de geanalyseerde producten leverde een gevaar voor de gezondheid op. Een artikel (666 kB) over het onderzoek is gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health.
In Canada zijn stappen gezet om het gebruik van BPA te verminderen, maar in veel gevallen is BPA vervangen door soortgelijke hormoonverstorende chemicaliën zoals Bisfenol S (BPS). Uit een studie van McGill University blijkt nu dat Canadezen elke dag worden blootgesteld aan BPS, omdat de chemicaliën vanuit de verpakkingslabels naar hun voedsel migreren.
In een recente studie (1,59 MB), gepubliceerd in Environmental Science and Technology Letters, vonden onderzoekers van de University of Toronto hoge niveaus van PFAS in 42 papieren wikkels en schalen die waren ingezameld bij fastfoodrestaurants.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.