Wetgeving food en voedselveiligheid – april 2020

07 mei 2020

FCMs, hormoonontregelaars, BPA
De EC heeft een ontwerpverordening gepubliceerd tot wijziging en correctie van de verordening betreffende kunststoffen die met levensmiddelen in aanraking komen, (EU) 10/2011. In een artikel gaat SGS in op de wijzigingen.
De EC heeft ook een rapport (1,24 MB) gepubliceerd met een samenvatting van de feedback die is ontvangen uit een raadpleging als onderdeel van de evaluatie van de EU-wetgeving met betrekking tot hormoonontregelende stoffen (EDC’s).
FPF meldt dat vier brieven over het lopende wetenschappelijke debat over de blootstelling van de mens aan BPA in het april 2020-nummer van The Lancet zijn gepubliceerd.
EFSA heeft de OpenFoodTox database geactualiseerd. De database bevat nu gegevens over de toxiciteit van bijna 5.000 chemische stoffen afkomstig van meer dan 2.000 wetenschappelijke evaluaties die EFSA sinds 2002 heeft uitgevoerd.

Meer nieuws over regelgeving
EU: Op 20 maart 2020 werd de commentaarperiode voor de EU-strategie van boer tot bord afgesloten met meer dan 650 ingediende commentaren. Duitsland: De regering heeft ontwerpregelgeving naar de EC gestuurd inzake wijziging van de regelgeving voor voorverpakte producten. De aanpassingen zijn nodig om de regelgeving aan te passen aan de ontwikkelingen op Europees niveau en aan de veranderingen op nationaal niveau. Zuid-Korea: Keller and Heckman meldt dat de regering de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in kennis heeft gesteld van het voorstel tot wijziging van de "Standards and Specification for Food Utensils, Containers and Packages". De meest recente versie is in 2019 gepubliceerd. VS: De FDA heeft de commentaarperiode op de ‘food standards of identity’ verlengd tot 20 juli 2020. Identiteitsnormen beschrijven in detail wat een voedselproduct moet bevatten, hoe het moet worden geproportioneerd en soms hoe het moet worden geproduceerd.
De International Food Information Council (IFIC) Foundation heeft een artikel gepubliceerd over het Nutrition Facts label, waarin wordt ingegaan op de geschiedenis, het doel en de updates die hebben plaatsgevonden.

Gezonde keuzes maken
Onderzoekers van de University of Nottingham hebben met behulp van het stoplicht-etiketteringssysteem een onderzoek uitgevoerd naar de selectie van gezonde voedingsmiddelen. De resultaten toonden aan dat, bij de beslissing over hoe gezond de producten waren, suiker de belangrijkste factor was voor de deelnemers. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Human Nutrition and Dietetics.
In een artikel (332 kB) gepubliceerd in Nutrients, hebben onderzoekers van het Wolfson Institute of Preventive Medicine de voedingskwaliteit van Britse voedsel- en drankproducten met kindvriendelijke karakters op de verpakking bestudeerd. Ze ontdekten dat het gebruik van stripfiguren op producten met een hoog gehalte aan vet, zout en/of suiker wijdverspreid is. Zij bevelen aan een beleid te overwegen om het gebruik van dergelijke marketingtactieken te beperken, om te voorkomen dat kinderen worden verleid tot het kiezen voor ongezonde producten. In een ander artikel (466 kB), ook gepubliceerd in Nutrients, kijken onderzoekers van de University of Calgary eveneens naar op kinderen gerichte voedselverpakkingen.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.