Wetgeving food en voedselveiligheid - april 2019

25 april 2019

Wetgeving voedselcontactmaterialen
Als reactie op de huidige evaluatie van de EU-wetgeving inzake voedselcontactmaterialen die op 6 mei 2019 sluit, heeft Chemtrust hun Five key principles for future EU regulation of chemicals in food contact materials gepubliceerd.
Food Packaging Forum meldt dat het VK de EU-wetgeving voor voedselcontactmaterialen houdt in geval van een no-deal Brexit. Het Britse Parlement heeft hier wetgeving voor gepubliceerd.
Keller and Heckman heeft een overzichtsartikel gepubliceerd over Chinese wetgeving voor voedsel en voedselverpakkingen. Zij verwachten dat er in 2019 een voortdurende invoering van regelgeving en normen zal plaatsvinden om de geherstructureerde regelgeving voor levensmiddelen aan te passen. In het artikel gaan ze nader in op wat ze in 2018 hebben gezien en hoe het in 2019 kan aflopen.

PFAs, BPA en ftalaten
SGS meldt dat Korea de voedselcontactnormen voor artiekelen voor jonge kinderen aanpast. De bepaling om BPA, BBP en DBP in voedselcontactmaterialen voor zuigelingen en kinderen te verbieden, wordt van kracht op 1 januari 2020.
Op 15 april 2019 publiceerde het RIVM een rapport over Per- en polyfluoroalkyl verbindingen (PFAS'en) in voedselcontactmaterialen. Zij stellen dat er op dit moment onvoldoende informatie beschikbaar is om van deze PFAS'en een betrouwbare blootstellingsschatting en risicobeoordeling te maken. Een artikel over PFOA- en PFOS-niveaus in microgolfpapierverpakkingen tussen 2005 en 2018 (samenvatting) is gepubliceerd in Food Additives & Contaminants: Part B.
Food Chemistry publiceerde een artikel over Gelijktijdige migratie van bisfenolverbindingen en sporenmetalen in plantaardige voedingsmiddelen in blik (samenvatting).
Verschillende non-profit organisaties proberen bewustwording te creëren voor stoffen die via verpakkingen in ons voedsel terecht kunnen komen. De Amerikaanse milieubeschermingsorganisatie PEER roept op tot actie om de massale introductie van "Short-Chain" PFAS-chemicaliën tegen te gaan. Tegelijkertijd kijkt het Environmental Defense Fund naar Beyond PFAS: More toxic chemicals of concern in food packaging. CHEMTrust heeft de focus gelegd op bisfenolen en ftalaten met het artikel Synthetic chemicals in our bodies: what is our ‘body burden’?

Etikettering
EVMI heeft een artikel geschreven over een Koninklijk Besluit dat in het Belgisch Staatsblad werd gepubliceerd ter ondersteuning van het gebruik van Nutri-score etikettering in België. Nutrition Insight heeft ook een artikel over stoplichtetikettering gepubliceerd, gebaseerd op onderzoek van de Queen Mary University London dat is gepubliceerd in Appetite.
Een artikel over het verband tussen datumetiketten en voedselresten is gepubliceerd in Waste Management. Het onderzoek wordt aangehaald in een opinieartikel in FoodDive over hoe “wetgeving voor gestandaardiseerde datumetikettering een cruciale stap is voor het tegengaan van voedselafval”.

Primaire en gerecyclede materialen voor voedselcontact
CEPI meldt in een persbericht dat de papier- en kartonindustrie, samen met de verwerkende industrie een volledig herschreven versie van de vrijwillige ‘Food Contact Guidelines for the Compliance of Paper and Board Materials and Articles’ hebben gepubliceerd.
Smithers Pira heeft een infographic gepubliceerd over het gebruik van gerecycled plastic voor materialen die met levensmiddelen in contact komen. U kunt een meer gedetailleerd artikel downloaden na het invullen van uw gegevens.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.