Retail en e-commerce – september 2023

03 oktober 2023

Ontwikkelingen in retail
Volgens ING krimpt de afzet in de detailhandel, voor het eerst in tien jaar, met naar verwachting 2% in 2023. Zo koopt de consument vooral minder kleding, meubels en elektronica. Alleen het segment persoonlijke verzorging laat geen krimp zien. In het foodsegment verschuiven de bestedingen van consumenten door de hoge inflatie deels van de speciaalzaak naar de supermarkt.
Uit de post- en pakketmonitor van de Autoriteit Consument & Markt blijkt dat consumenten en bedrijven in 2022 43 miljoen minder pakketten hebben verstuurd dan in het jaar ervoor.
Euromonitor heeft een artikel gepubliceerd over de 10 snelst groeiende retailers in Azië-Pacific. De impact van de pandemie op de retailverkopen in de markten in Azië-Pacific varieerde sterk in 2022. De impact was grotendeels afhankelijk van de COVID-19-situatie in elk land, de genomen indammingsmaatregelen en de gekozen aanpak naar een endemische toekomst.

Herbruikbare verpakkingen
Een Eunomia-rapport (3,17 MB) gepubliceerd door Zero Waste Europe toont dat herbruikbare meeneemverpakkingen beter kunnen zijn voor het milieu dan eenmalige alternatieven als retour- en wassystemen goed worden geïmplementeerd en geoptimaliseerd.
Voor zijn doctoraal-opdracht aan de Universiteit Twente heeft Robert Büss op 31 augustus 2023 een voordracht gehouden getiteld ‘Preliminary impact assessment – an integrative way of looking at packaging?: a reusable packaging design case study‘. Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.

Duurzame (e-)retailverpakkingen
Good Natured Products heeft de resultaten bekendgemaakt van zijn onderzoek naar milieuvriendelijke verpakkingen. Het rapport (6,04 MB) toont het sentiment en de voorkeuren van de consument rond gemaksvoeding.
Smithers heeft een infographic gepubliceerd met 8 inzichten in de markt voor duurzame e-commerce verpakkingen, inclusief marktomvang, groei per eindgebruik en regio. U kunt de infographic downloaden na het invullen van uw gegevens.
Amazon heeft 'The Sustainability Solutions Hub' aangekondigd. De hub helpt verkopers met hun duurzaamheidsdoelstellingen voor producten en verpakkingen. Het biedt alle informatie die verkopers nodig hebben om aan de slag te gaan met de duurzaamheidsprogramma's van Amazon. Volgens onderzoek van DS Smith zijn niet-duurzame verpakkingen voor 1 op de 5 Belgische en Nederlandse consumenten reden om niet langer bij de desbetreffende winkel te bestellen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Een studie (361 kB) van de Martin Luther Universiteit Halle-Wittenberg getiteld 'Plastic verpakkingen: Zijn Duitse retailers op weg naar een circulaire economie (CE)?' is gepubliceerd in GAIA. De strategieën en perspectieven van de retailers betreffende de rol van consumenten worden kwalitatief geanalyseerd op basis van duurzaamheidsrapporten en persberichten.

Toekomst van foodserviceverpakkingen
Deliveroo heeft een rapport (2,4 MB) gepubliceerd waarin vooraanstaande futuristen en experts uit de wereld van voeding, wetenschap, technologie en innovatie samenkomen om een vooruitblik te creëren op hoe de natie in 2040 zal eten en hoe onze eettafels een revolutie zullen ondergaan.
Een studie(1,24 MB) van EPIC onderzoekt hoe een voedselbezorgingsplatform in China "groene duwtjes" gebruikte om het aantal bestellingen zonder bestek met 648% te verhogen.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.