Retail en e-commerce – september 2020

28 september 2020

Verschuiving naar E-commerce in Europa
Volgens onderzoek van Capterra dat plaatsvond in juli 2020 onder consumenten uit Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Italië en Spanje, zal 27% van ondervraagden meer online blijven kopen.
ABN AMRO publiceerde hun prognose (476 kB) voor retail voor 2020-2021. De recente verschuiving van de consumentenvraag naar het onlinekanaal zal voor een deel blijvend zijn. De crisis zal leiden tot het sluiten van diverse winkels in met name grootstedelijke gebieden.

E-commerce regelgeving
SGS meldt dat de Europese consumentenorganisatie BEUC heeft opgeroepen tot het ter verantwoording roepen van online-marktplaatsen waar consumentengoederen in de Europese Unie worden verkocht, voor het aanbieden van ondeugdelijke en onveilige goederen. Dit wetgevingsinitiatief maakt deel uit van een trend naar meer onlineverantwoordelijkheid. Nu de nieuwe EU-regelgeving vanaf 16 juli 2021 van toepassing is, hoe kunnen e-commerce verkopers zich aan de regels houden?
Vanaf 1 juli 2021 moeten consumenten BTW betalen op al hun online aankopen, ook als die afkomstig zijn uit landen buiten de Europese Unie. GS1 pleit voor het gebruik van standaarden om dit proces te stroomlijnen en verstoringen in het bezorgproces te voorkomen.

Koopgedrag van de Nederlandse consument
Hoe shoppen Nederlanders? Motivaction deed onderzoek naar de mate waarin drijfveren als gezondheid, geld en traditie een rol spelen en bracht dit in kaart in een shopper-model.

Duurzame verpakkingsontwikkeling
Sendcloud deed een consumentenonderzoek waaruit bleek dat de coronapiek voor meer geduld bij Nederlanders zorgt en dat flexibiliteit in Nederland essentieel is voor een tevreden klant. Uit een ander Sendcloud consumentenonderzoek blijkt dat groene bezorging laag op het eisenlijstje van de Nederlandse consument staat. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
In het kader van haar doctoraalopdracht aan de TU Twente heeft Dagmar Sanderink op 27 Augustus 2020 een voordracht gehouden getiteld ‘The development of a sustainable reusable packaging for food delivery and takeaway’. Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.

Ontwikkelingen in de Retail als gevolg van COVID-19
Raconteur Media heeft een in The Times gepubliceerde rapport (1,7 MB) uitgebracht getiteld 'Future of Ecommerce'. Het rapport onderzoekt hoe de pandemie de industrie opnieuw vormgeeft en wat merken moeten doen om klanten in deze tijden te blijven verrassen.
McKinsey publiceerde Perspectives on retail and consumer goods, Number 8 (12,7 MB). Dit compendium bevat hun recente gedachten over de onderwerpen die er het meest toe doen voor retail en merkeigenaren, waaronder COVID-19.
DUO’s onderzoek, 'The Future of Packaging Report: COVID-19 Update' kijkt naar de lessen die de industrie heeft geleerd uit de lockdown en welke impact de pandemie heeft gehad op onder andere de eisen die gesteld worden aan e-commerce verpakkingen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Euromonitor publiceerde een artikel over hoe het COVID-19 de verschuiving naar het online kopen van huisdierproducten in hoog tempo heeft versneld.
IRI publiceerde Part 7 - The changing shape of the CPG demand Curve (2,7 MB) uit zijn COVID-19 en Navigating the Path Ahead series. Voorgaande delen zijn ook beschikbaar.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.