Retail en e-commerce - september 2019

26 september 2019

Innovatie en onderzoek op het gebied van online leveringen
BIEK (in het Duits) heeft de consolidatie van pakketzendingen voor een stedelijk gebied onderzocht in de steden Neurenberg en München. Het rapport (in het Duits, 1,28 MB) laat zien dat het aantal bestelauto's met maximaal één verminderd is waardoor de routes iets korter zijn geworden. De kleine consolidatiewinsten gaan echter geheel of gedeeltelijk verloren als gevolg van het vereiste interdepotverkeer, zelfs bij gunstige depotlocaties.
Amazon brengt een toekomst van autonome levering een stap dichterbij. De Amazon Scout wordt geïntroduceerd in kleine aantallen, waarbij klanten in de omgeving van Irvine pakketten kunnen bestellen die worden geleverd door Amazon-partners of door de Amazon Scout.

Groei van e-commerce
Volgens Euromonitor is de opkomst van het marktplaatsmodel in Azië een van de belangrijkste redenen waarom de digitale handel is gegroeid en zal blijven groeien. Dit wordt afgedwongen door de pijlers; veiligheid van betalingen en betrouwbaarheid van levering. Voorbeelden van deze aanbieders zijn Alibaba, JD.com en Rakuten. Een link naar het rapport wordt u toegestuurd, nadat u uw gegevens heeft ingevuld.
In 2018 compenseerde de groei van de pakketbezorging in NL de daling van de postbezorging, die volgens een recent rapport (811 kB) van ACM een totale omzet van 3,5 miljard euro genereerde. Ook Colliers meldt in een rapport (3,33 MB) een groei van 30% in online boodschappen in het afgelopen jaar. Volgens de auteurs zal dit geen invloed op de fysieke supermarkt hebben.
Een nieuw EWDN-rapport kijkt naar de groei van de Russische e-commerce. U kunt deel één en deel twee van dit rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Loyaliteit van de onlineklant
Volgens een recent Dotcom rapport verwachten en vertrouwen de consumenten van vandaag de dag op multichannelcontactpunten gedurende hun hele shoppingtraject. Wanneer een klant een online bestelling ontvangt, kan dit hun eerste fysieke interactie met een merk zijn, en dat biedt enorme impactmogelijkheden. Ook de verzendstrategie heeft invloed op de beslissing van de consument. Een link naar het rapport wordt u toegestuurd, nadat u uw e-mailadres heeft ingevuld.
33% van de Nederlandse consumenten kiest, volgens Kieskeurig.nl, voor een andere aanbieder na een slechte bezorgervaring. Hieruit blijkt het belang van een goede klantervaring.
Ook UPS concludeert dit en doet de volgende uitspraken; Maak de eerste indruk positief en eenvoudig, creëer een koopbeleving die uw klant het gevoel geeft dat hij zich gewaardeerd voelt en zich in het midden van een positieve emotionele ervaring begeeft, shoppers willen keuze, controle en gemak bij hun leveringen, de laatste impressie die u maakt is net zo belangrijk als de eerste en communiceer via meerdere kanalen. Een link naar het UPS rapport wordt u toegestuurd, nadat u uw gegevens heeft ingevuld.

Duurzaam verpakkingsontwerp
In een artikel (502 kB) in de IOP Conference Series: Materials Science and Engineering stellen Xihua University onderzoekers dat de ontwikkeling van online winkelen een impuls heeft gegeven aan de markt voor expreszendingen, maar een zware belasting voor het milieu veroorzaakt. Het ernstigste probleem is de verspilling van hulpbronnen en milieuvervuiling door overmatig verpakkingsafval. Met een ‘system thinking approach’ wordt een eco-ontwerp van een koeriersverpakking niet langer behandeld als een aparte schakel, maar vanuit het perspectief van een eco-vriendelijk productsysteem als een doel om een algemeen optimaal systeem te bereiken.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.