Retail en e-commerce – oktober 2023

31 oktober 2023

Ontwikkelingen in retail
Ecommerce Europe heeft het 2023 European E-commerce Report (2,33 MB) gepubliceerd. De B2C e-commerce omzet steeg van €849 miljard in 2021 naar €899 miljard in 2022, ondanks een verschuivende economische en politieke omgeving. Hoewel het groeipercentage van 6% voor 2022 lager is dan in 2021 (12%), blijft de sector vooruitgaan en zal naar verwachting ook in 2023 blijven groeien.
Volgens de Thuiswinkel Markt Monitor van Thuiswinkel.org komen de online bestedingen van Nederlandse consumenten in het eerste half jaar van 2023 uit op €16,3 miljard, 2% meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het aantal online aankopen blijft stabiel op 167,8 miljoen. U kunt de basisversie van het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Volgens een recent rapport van Fortune Business Insights, zal de wereldwijde markt voor e-commerceverpakkingen naar verwachting sterk groeien en tegen 2030 een waarde van $86.93 miljard bereiken. Meer informatie vindt u in de rapportsamenvatting.

Herbruikbare verpakkingen
Voor haar doctoraal-opdracht aan de Universiteit Twente heeft Emmilie Kuks op 12 oktober 2023 een voordracht gehouden getiteld ‘Enhancing reuse ecosystem development for primary FMCG packaging: developing a support tool for the supermarket branch’. Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.
De Reusable Packaging Association heeft een rapport gepubliceerd getiteld 'Retail and the 'How' of Reusable Transport Packaging'. Het document bevat belangrijke elementen om retailers en hun leveranciers te helpen het gebruik van herbruikbare transportverpakkingen beter te begrijpen en te versnellen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
WRAP heeft een rapport (731 kB) gepubliceerd dat de inzichten en aanbevelingen samenvat die zijn verzameld tijdens rondetafelgesprekken met als doel het gebruik van herbruikbare verpakkingen in een aantal productcategorieën met een grote impact te stimuleren.
Een factsheet (550 kB) gepubliceerd door het Food Packaging Forum schetst essentiële factoren om rekening mee te houden bij de overstap naar hergebruik.
De Universiteit van Hamburg heeft een studie (2 MB) gepubliceerd in het Information Systems Journal, getiteld: ‘Growing online-to-offline platform businesses: How Vytal became the world-leading provider of smart reusable food packaging’.

E-commerce verpakkingen
DHL heeft de Global Online Shopper Survey (38,91 MB) voor 2023 gepubliceerd en een rapport (55,39 MB) dat zich richt op Europa. Om inzicht te krijgen in hun e-commerce aankooppatronen werden shoppers uit tien landen in Europa ondervraagd en voor het eerst uit 13 landen over de hele wereld.
ShoppingTomorrow heeft 21 papers gepubliceerd over diverse onderwerpen rond het on- en offlineshopgedrag binnen de b2b- en b2c-markten in Nederland. U kunt de papers downloaden na het invullen van uw gegevens. ShoppingTomorrow heeft ook een magazine (15,8 MB) gepubliceerd met interviews, visies, caseverhalen en toekomstscenario’s als aanvulling op de verschillende papers.
De jaarlijkse unboxing-enquête van MacFarlane laat zien hoe lastig het is een evenwicht te vinden tussen kosten en duurzaamheid. 55% van de consumenten vindt dat retailers duurzame verpakkingen tot topprioriteit moeten maken. Nog eens 42% vindt ook dat het een prioriteit moet zijn - maar niet ten koste van de kosten.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.