Retail en e-commerce – oktober 2020

02 november 2020

Duurzaamheid en duurzaamheidsconcepten in retail
Greenpeace USA heeft een rapport (1,64 MB) uitgebracht waarin diverse hergebruik- en navulmodellen over de hele wereld worden belicht die tijdens de COVID-19-pandemie zijn voortgezet of kunnen worden gebruikt.
Afhaalpunten kunnen leiden tot een reductie van CO2-uitstoot in de bezorging van pakketten. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat meer consumenten gebruikmaken van afhaalpunten en dat de bereikbaarheid van de punten wordt vergroot. Dat blijkt uit onderzoek (268 kB) van TNO in opdracht van Thuiswinkel.org en Topsector Logistiek.
CBL heeft het boekje (4,83 MB) Duurzaam verpakken in de supermarkt gepubliceerd.
De Flexible Packaging Association (FPA) heeft samen met PTIS een rapport (2,06 MB) uitgebracht met de titel ‘Sustainability Life Cycle and Economic Impacts of Flexible Packaging in E-commerce.’
Amazon en Flipkart worden mogelijk beboet in India voor het gebruik van overmatige plastic verpakkingen. Het National Green Tribunal heeft de Central Pollution Control Board opgedragen een milieuaudit uit te voeren.
Onderzoekers van de Università di Genova hebben een paper (2,22 MB) gepubliceerd in het International Journal of Life Cycle Assessment getiteld ‘Sustainable packaging: an evaluation of crates for food through a life cycle approach.’

Ontwikkelingen in retail
Volgens een sectorprognose (564 kB) van ABN AMRO zal de Nederlandse foodsector met 4% krimpen en zich pas na 2021 herstellen.
Recent onderzoek (2,12 MB) van Deloitte laat zien dat de pandemie nieuwe ingrediënten aan het licht brengt die de groei van de markt voor vers voedsel stimuleren. Angst van de consument en de beschikbaarheid van producten geven aanleiding tot nieuwe prioriteiten, aankoopgedrag en versnelde trends voor de toekomst van vers voedsel.
Uit onderzoek van Procurious blijkt dat de rol van inkoopteams in bedrijven sinds de uitbraak van het coronavirus in belang is toegenomen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Volgens het CBS verkoopt een op de tien Nederlandse bedrijven via een online platform.
COVID-19 heeft e-commerce met 5-10 jaar versneld. Een Metapack rapport legt uit waarom levering een kritische factor is geworden om de ongekende vraag van vandaag te benutten. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Consumentengedrag
KPMG publiceerde een rapport (1,72 MB) waarin wordt onderzocht hoe de toekomst van de retail zich gedraagt op het gebied van de digitale economie, merkentrouw en koopervaringen.
Volgens consumentenonderzoek van Smurfit Kappa maken consumenten een statement door duurzamere verpakkingen van merken te eisen voordat ze online modeaankopen doen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Ecommerce Europe heeft een position paper (130 kB) gepubliceerd over het mondig maken van consumenten in de groene transitie.
Onderzoek (343 kB) van Food Insight kijkt naar eten en winkelen tijdens een pandemie.
Uit onderzoek van Mastercard blijkt dat 74% van de Europese shoppers nu vaker bij lokale ondernemers winkelt dan een jaar geleden. Voor Nederlandse shoppers is dit percentage 69%, zoals beschreven staat in een ander artikel.
Volgens Nielsen heeft COVID-19 de waard propositie van omnichannel-shopping omgedraaid voor terughoudende consumenten.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.