Retail en e-commerce – november 2023

05 december 2023

E-commerce en verpakkingen
Volgens Rabobank is online boodschappen doen steeds meer ingeburgerd. Ten opzichte van vijf jaar geleden laten bijna vier keer zoveel Nederlandse particuliere klanten hun boodschappen thuis bezorgen. Uiteraard hebben de corona-lockdowns voor een groeiversnelling gezorgd, maar de klantenaantallen groeiden ook ná de lockdowns door. Afgelopen half jaar bleef de omzetgroei van online echter achter bij de omzetstijgingen in de fysieke winkels.
Een onderzoek van Boston Consulting belicht de bevindingen van een wereldwijd onderzoek naar e-commercetrends vanaf het begin van de pandemie tot dit jaar. Het onderzoek, uitgevoerd in het tweede kwartaal van 2023, omvat respondenten van 410 retail- en 415 CPG-bedrijven over de hele wereld. Volgens het onderzoek steeg de e-commerce-verkoop in 2022 met 3% in Europa en met 7% in zowel de VS als Azië. Nu klanten steeds vaker online winkelen, verwachten ze dat bedrijven zich ook via die kanalen richten op duurzaamheid.
Volgens Manhattan Associates hecht bijna zes op de tien Nederlandse consumenten belang aan transparantie op het gebied van milieu-impact en is graag op de hoogte van de meest duurzame verzendoptie.
Euromonitor heeft een artikel gepubliceerd over waarom investeren in de ontwikkeling van e-commerce in opkomende markten belangrijk is.
Volgens een rapport van Ecommerce Europe heeft de CEE-regio zich ontpopt tot een bloeiende e-commerce hub, met een opmerkelijke groei in de afgelopen jaren. Meer dan een derde van de online verkopers in de CEE-regio verwacht een omzetgroei tot 20% in 2023 ten opzichte van 2022. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
CEN-CENELEC heeft EN 17837:2023 gepubliceerd, een nieuwe norm dat beschrijft hoe de uitstoot van broeikasgassen en luchtverontreinigende stoffen door pakketbezorgingsdiensten kan worden gekwantificeerd en gerapporteerd.

Duurzaam verpakken in retail
Volgens ING loopt het met de klimaattransitie nog niet storm in de retail. Om de klimaatdoelen van Nederland in 2030, minimaal 55% minder uitstoot van broeikasgassen, te realiseren, ontkomt ook deze sector er niet aan de CO2-uitstoot te verminderen. Uit een inventarisatie onder de 40 grootste winkelformules blijkt dat slechts een derde van de winkelketens concrete klimaatambities heeft gepubliceerd. Ook het produceren van verpakkingen wordt gezien als CO2-uitstoot van de retailsector.
Uit de resultaten (145 kB) van het VIL-project Green Last Mile (E-pack) blijkt dat als de Belgische consument steeds zou kiezen voor de meest duurzame leveroptie, de duurzaamheidskosten zouden dalen met 21%.
Amcor heeft zich verdiept in de percepties, overwegingen en koopgewoonten van shoppers in de supermarkt. Het doel van het onderzoek (19,43 MB) was inzicht krijgen in de kijk van consumenten op huismerkproducten en hun voorkeuren als het gaat om duurzaamheid en verpakkingen.

Herbruikbare verpakkingssystemen
Een TU Delft-studie (2,48 MB) getiteld; ‘Should the milkman return? The effect of a reusable packaging on product perceptions and behavioural intentions’ is gepubliceerd in Food Quality and Preference. Voor haar doctoraal-opdracht aan de Universiteit Twente heeft Franziska Ehlen op 16 november 2023 een voordracht gehouden getiteld ‘Exploration of a deposit bottle return system for Henkel's liquid home and personal care products’. Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.