Retail en e-commerce – november 2020

01 december 2020

Ontwikkelingen in Retail
Het CBS meldt dat de omzet van de Nederlandse detailhandel in het derde kwartaal van 2020 9,2% hoger was dan een jaar eerder. De ondernemers in de detailhandel zijn optimistisch over de ontwikkeling van de omzet in het vierde kwartaal.
Nieuwe marktprognoses (4,9 MB) van Transport Intelligence tonen dat de wereldwijde markt voor expres- en kleine pakketten in 2020 met 7,2% zal groeien, grotendeels als gevolg van de sterke vraag van de online retail. Op mondiaal niveau hebben sociale lockdowns en de sluiting van veel retail- en vrijetijdsbedrijven ervoor gezorgd dat consumenten voor veel categorieën gebruik maken van de mogelijkheden van e-commerce.
Volgens Smithers wordt de wereldmarkt voor e-commerce verpakkingen momenteel geschat op $43,1 miljard en groeit deze met een CAGR van bijna 12% naar een verwachte waarde van meer dan $75,1 miljard in 2025. De verwachting is dat meer bedrijven verpakkingsoplossingen zullen ontwikkelen die specifiek gericht zijn op e-commerce. U kunt een infographic downloaden na het invullen van uw gegevens.
Thuiswinkel.org heeft de B2B E-commerce Markt Monitor 2020 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat het percentage van de Nederlandse werkzame beroepsbevolking dat in de afgelopen twaalf maanden een zakelijke online bestelling heeft geplaatst of geaccordeerd, groeide ten opzichte van vorig jaar met negen procentpunt naar 48%. U leest meer in een recent artikel.

Business ontwikkeling in Retail
Euromonitor geeft aan dat markten door COVID-19 potentieel hebben om $77,7 miljard aan extra e-commerce verkoop te realiseren. Een white paper onderzoekt de meest onder geïndexeerde markten en gebieden die het meeste potentieel hebben in een post-COVID-19 tijdperk. In een ander white paper zet Euromonitor vijftien retailinnovaties van 2020 in de schijnwerpers, waarbij aandacht wordt gevestigd op de innovaties die waarschijnlijk een vast onderdeel van het wereldwijde landschap zullen worden. U kunt beide rapporten downloaden na het invullen van uw gegevens.
In een onlangs gepubliceerde studie van Transfix wordt gekeken naar de manier waarop zowel consumenten als verzenders het vakantiewinkel- en verzendingsseizoen benaderen. U kunt de studie downloaden na het invullen van uw gegevens.

Koopgedrag en consumententrends
In augustus 2020 heeft ABN AMRO net als in 2015 en 2018, onderzoek (2,2 MB) gedaan naar het toekomstige winkelgedrag van de Nederlandse consument. De resultaten worden vergeleken met de eerdere bevindingen.
Een nieuw rapport van Lux Research, "The Food Company of 2050", analyseert start-up-trends, sociale normen en de zorgen van bedrijven om tot zes trends te komen die de voedingsindustrie vormgeven. U kunt een samenvatting downloaden na het invullen van uw gegevens.

Vermindering van verpakkingsafval en productvernietiging
Samen met collega’s uit China en het VK heeft RUG-milieuwetenschapper Yuli Shan berekend dat in China herbruikbaar eetgerei de hoeveelheid verpakkingsafval en uitstoot substantieel kan terugdringen. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Nature Food.
Volgens de expertgroep Return on Returns van ShoppingTomorrow liggen er mogelijkheden voor de Nederlandse retailsector en voor de overheid om meer retouren als nieuw te verkopen en vernietiging tot nul terug te brengen. U kunt het bluepaper downloaden na het invullen van uw gegevens. U vindt hier meer bluepapers op het gebied van e-commerce.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.