Retail en e-commerce – mei 2023

30 mei 2023

Ontwikkelingen in retail
Uit voorlopige cijfers van CBS blijkt dat Nederland op 1 januari 2023 82,1 duizend fysieke winkelvestigingen telde, 1600 winkels minder dan een jaar eerder. Dit is de sterkste daling sinds het uitbreken van de coronapandemie. Het aantal winkels in schoenen en lederwaren daalde het sterkst, het aantal winkels in overige voedingsmiddelen steeg het meest.
ABN AMRO heeft een sectorrapport (650 kB) over de stand van de Leisure sector gepubliceerd. Het aantal winkels is de afgelopen jaren flink gedaald. Risico hierbij is dat alleen grootschalige winkelketens overblijven en hierdoor de aantrekkelijkheid van winkelgebieden vermindert. Uit het onderzoek blijkt dat dit niet het geval is.

Integratie van verpakkingsontwerp in het productontwikkelingsproces
LUT University heeft de masterscriptie (1,86 MB) van Juho Lepistö gepubliceerd, getiteld "Design for packaging and transportability principal integration to product development process".

Ontwikkelingen in de markt voor versbereide levensmiddelen in de VS
L.E.K. heeft een artikel (1,6 MB) gepubliceerd over het vinden van succes met versbereid voedsel in de VS. Daarin staat dat ondanks de recente groei, de markt onderontwikkeld blijft ten opzichte van de internationale markten. Het producentenlandschap is gefragmenteerd met spelers die zich richten op specifieke categorieën, formaten en kanalen met wisselend succes. De toeleveringsketen en de productieprocessen ontwikkelen zich om de groei in dit segment te stimuleren en de winstgevendheid te verhogen door zich te richten op factoren als houdbaarheid en voedselveiligheid, verpakkingstechnologie, automatisering en strategische productontwikkeling.

Herbruikbare verpakkingen bij thuisbezorgmaaltijden
Volgens een artikel van Packaging Europe wil Uber Eats de overdaad aan wegwerpverpakkingen tegengaan door een alternatief herbruikbaar systeem te testen met ophalen aan de deur om het gemak voor de consument te optimaliseren.

De uitdagingen van de retail
CIO heeft een rapport gepubliceerd over de stand van e-commerce in de detailhandel. De meerderheid van de ondervraagde retailers in het VK, Ierland en Scandinavië is het erover eens dat techniek, strategie en klantervaring hun grootste uitdagingen zijn, waarbij 19% van de retailers techniek als belangrijkste belemmering voor innovatie noemt. Zij erkennen ook dat klantervaring belangrijker is dan ooit: 61% geeft aan dat dit de komende 12 maanden hun prioriteit is. 30% zegt echter dat hun verouderde e-commerceplatformen hen verhinderen een aantrekkelijke omnichannel-ervaring te bieden. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Euromonitor heeft een rapport gepubliceerd over hoe innovatie retail zal veranderen. Nieuwe bedrijfsmodellen versterken de concurrentie. Sociale media en spraakgestuurde apparaten zoals slimme speakers fungeren als handelsplatforms. Consumenten browsen en bestellen met een paar klikken op hun smartphone. Merkontdekking kan dus altijd en overal plaatsvinden. Het koopproces gaat verder dan de transactie. Het gaat om het opbouwen en onderhouden van relaties voor, tijdens en na de aankoop. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.