Retail en e-commerce – mei 2020

29 mei 2020

Ontwikkelingen en Covid-19 in Retail
Een rapport (236 kB) van ABN AMRO verwacht dit jaar een krimp van de consumptieve bestedingen van 5 procent in een scenario waarbij de intelligente ‘lockdown’ twee maanden duurt en daarna stapsgewijs wordt opgeheven. Volgens een ander rapport (241 kB) van ABN AMRO hebben de beperkende maatregelen van de overheid van de 1,5 meter samenleving een enorme impact op de economie en het sociale leven. Ook voorspelt ABN AMRO in weer een ander rapport (312 kB) dat de vraaguitval van de horeca in schril contrast staat met de forse toename van producten die verkocht worden via het supermarktkanaal.
Nielsen heeft een onderzoek gepubliceerd over de winkelgewoonten van consumenten uit 29 landen in heel Europa. Hen werd gevraagd hoe lang zij denken dat de Covid-19 crisis zal duren.
IRI werkt samen met de Boston Consulting Group (BCG) om de nieuwste aankooptrends van consumenten in Italië, Frankrijk, de VS, Duitsland, Nederland, Griekenland, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk te analyseren. Het rapport (1,9 MB) 'Consumer Spending Tracker: COVID-19 Impact' geeft de meest recente inzichten. Een ander rapport dat IRI en BCG hebben gepubliceerd is ‘U.S. CPG Growth Leaders: Who they are and why they win’.
Volgens het CBS heeft de detailhandel in maart 3,5% meer omgezet dan in maart 2019. Het verkoopvolume lag 2% hoger. De foodsector realiseerde een hogere omzet, de omzet van de non-foodsector kromp. Daarnaast is online bijna 29% meer omgezet.

Verpakkingen in tijden van Covid-19
FPF meldt dat UPSTREAM een factsheet (2,5 MB) heeft gepubliceerd met antwoorden op veelgestelde vragen over de veiligheid van herbruikbare producten zoals verpakkingen. Benadrukt wordt dat producten voor eenmalig gebruik niet veiliger zijn dan herbruikbare producten; voedselveiligheidsvoorschriften zorgen voor een goede reiniging en hygiëne van herbruikbare producten.
In de nieuwe white paper van Euromonitor 'COVID-19's Effect on Packaged Food' wordt gekeken naar de impact van COVID-19 op de thuisconsumptie, snacks, zuivelproducten en de wereldwijde toeleveringsketens, alsmede naar de trends die na 2021 zullen overheersen. U kunt de white paper downloaden na het invullen van uw gegevens.

Klantervaring en e-commerce
Onderzoek van Amcor onthult de verschillen in de houding van de Europese consument ten opzichte van het online kopen van boodschappen. Het rapport geeft aan dat consumenten meer vertrouwen hebben in e-shopping tijdens de COVID-19 pandemie, hoewel deze trend al voor de crisis waarneembaar was. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
McKinsey heeft een artikel gepubliceerd over het verbeteren van de omnichannel consumentenervaring door een productdatastandaard te gebruiken.
RetailX heeft het France 2020 Ecommerce Country Report gelanceerd. U kunt de samenvatting downloaden na het invullen van uw gegevens.

Duurzaamheid in private label
IPLC heeft het rapport 'The Race Towards Sustainable Private Label: Carrot, Stick of Collaboration’ gepubliceerd over hoe retailers in Europa omgaan met duurzaamheid in hun private label (winkelmerk) producten. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.