Retail en e-commerce - mei 2019

29 mei 2019

EU-webwinkels zetten €1,6 miljard om in Nederland
Nederlandse consumenten kochten in 2018 voor ongeveer 1,6 miljard euro (excl. btw) bij buitenlandse webwinkels in de EU. Dat is 17% meer dan in 2017. Het groeitempo van de aankopen van Nederlandse consumenten in EU-webwinkels is hiermee wat minder hoog dan in voorgaande jaren. Dit meldt het CBS op basis van lopend onderzoek.

Pakketbezorging ‘driver’ van grensoverschrijdende e-commerce
Efficiënte en vraaggerichte pakketbezorgingsdiensten zijn een belangrijke factor voor de dynamische ontwikkeling van de grensoverschrijdende e-commerce in Europa. Een WIK-Consult studie beschrijft de ontwikkelingen in het aanbod van en de vraag naar bezorgoplossingen in de context van grensoverschrijdende e-commerce. U vindt meer informatie in het rapport (6.7 MB).

Duitsers sturen 1 op de 6 pakjes terug
De Duitsers houden van winkelen op het internet. Als gevolg hiervan werden in 2018 ongeveer 280 miljoen pakjes en 487 miljoen artikelen teruggestuurd naar onlinehandelaren in Duitsland, dat wil zeggen ongeveer elk zesde pakje dat werd afgeleverd. Deze cijfers zijn verzameld door de onderzoeksgroep Returns Management van de University of Bamberg (in het Duits) in hun tweede Return Survey. Mogelijk bent u geïnteresseerd in meer statistieken (in het Duits).

Thuisbezorgde maaltijdpakketten groener dan gedacht
Maaltijdpakketten met geportioneerde ingrediënten en een door de chef uitgekozen recept aan uw deur leveren, dat is enorm populair, maar wordt ook gezien als milieuonvriendelijk vanwege de verpakking. Een nieuwe studie van de University of Michigan toont echter aan dat maaltijdpakketten een veel lagere totale ecologische voetafdruk hebben dan dezelfde maaltijden in de winkel kopen, ondanks die verpakkingen. Lees meer in de samenvatting van het artikel gepubliceerd in Resources, Conservation and Recycling.

Walmart brengt SF in de detailhandel naar de aarde
In de afgelopen maanden is een Walmart Neighborhood Market in New York, stilaan aan het veranderen. Met camera's op basis van kunstmatige intelligentie en interactieve displays suggereert deze winkel een toekomst die op sciencefiction lijkt. Lees hier meer.

Zalando stopt met gratis verzending
Ecommerce News meldt dat Zalando verzendkosten in het VK, Ierland en Spanje invoert. De modegigant heeft deze stap gezet na een eerdere test in Italië. Hoewel Zalando beweert dat er geen plannen zijn om deze maatregel verder uit te breiden, lijkt dit het einde van een tijdperk.

Duur etiket design: € 200 miljoen boete voor AB InBev
De Europese Commissie heeft AB InBev een boete van €200 miljoen opgelegd voor het overtreden van de EU-mededingingsregels. AB InBev heeft misbruik gemaakt van zijn machtspositie op de Belgische biermarkt door goedkopere invoer van zijn Jupilerbier uit Nederland naar België te belemmeren (vooral interessant voor de grensoverschrijdende retailer AholdDelhaize) door onder andere het meertalige etiket-ontwerp aan te passen.

Picnic scoort in levensmiddelen e-commerce
Een AD-artikel meldt dat Picnic de bezorgservice van AholdDelhaize snel inhaalt. Waar Picnic een jaar of langer actief is, heeft de bezorgservice de helft van de onlinemarkt veroverd, zo blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Distrifood.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.