Retail en e-commerce – maart 2020

30 maart 2020

Ontwikkelingen en COVID-19 in retail
Ecommerce Europe heeft onderzoek (samenvatting, 528 kB) gedaan naar het effect van de uitbraak van het Coronavirus op e-commerce in Europa.
Smithers voorspelt dat de wereldwijde markt voor retail-ready verpakkingen tegen 2024 meer dan 77 miljard dollar zal bedragen. Smithers kijkt ook hoe e-commerce de wereld van verpakkingen in de toekomst vormgeeft.
Volgens het CBS heeft de Nederlandse detailhandel in 2019 3,4% meer omgezet dan in 2018. Thuiswinkel.org meldt dat, volgens de Thuiswinkel Markt Monitor (infographic, 1,2 MB), de groei in de Nederlandse online bestedingen nog steeds wordt aangewakkerd door de sterke stijging in online uitgaven binnen Food. In het PMMI-rapport ‘Trends and Advances in Food Packaging and Processing’, delen grote voedingsmiddelenfabrikanten en KMO's hun inzichten in de veranderingen en uitdagingen die zich op de fabrieksvloer afspelen. Een samenvatting kan worden gedownload na het invullen van uw gegevens.
Een door IBM gepubliceerde retailstudie (1,2 MB) legt veranderend koopgedrag bloot.
Een bluepaper van ShoppingTomorrow biedt verdieping op de laatste ontwikkelingen binnen blockchain, de invloed van blockchain op retailers, valkuilen en succesfactoren, en een aantal toekomstperspectieven. De bluepaper is te downloaden na het invullen van uw gegevens.

E-commerce en online bezorgen
Volgens BNR wil GroenLinks supersnelle pakketbezorging voortaan extra gaan belasten. 'Vandaag besteld, morgen in huis' zou zorgen voor onnodig nachtwerk in distributiecentra.
Volgens Multiscope hebben bijna 3 miljoen Nederlanders het afgelopen jaar boodschappen gedaan bij een online supermarkt, een verdubbeling sinds 2016.
De NOS meldt dat Internetreus Amazon met een Nederlandse webshop start.
ISO heeft de nieuwste ISOfocus (12 MB) gepubliceerd met een focus op e-commerce en de rol van internationale normen in het vormgeven van deze technologische disruptor.
L.E.K. Consulting heeft het rapport 'Is It Time for Brand Owners To Think Beyond Omnichannel Packaging' (samenvatting, 619 kB) gepubliceerd.
Onderzoekers van Fujian University of Technology hebben een artikel (2,2 MB) geschreven met als titel 'Green Manufacturing Strategy of E-Commerce Express Packaging in China'. Het artikel is gepubliceerd in The International Technology Management Review.

Retourzendingen in e-commerce
ABN AMRO heeft een artikel gepubliceerd met als titel ‘Geen pakket retour, geld terug: ongewenste ontwikkeling.’
De studie "Does Shopping Behavior Impact Sustainability", uitgevoerd door Deloitte in opdracht van Simon Property Group, heeft vastgesteld dat een aantal factoren, waaronder een toenemend aantal retouren en oververpakking, bijdragen aan de negatieve impact van e-commerce op het milieu. Ook onderzoek van Radboud Universiteit laat zien dat online boodschappen bestellen die als pakketje worden thuisbezorgd leiden tot de meeste broeikasgassen. Een artikel (1,4 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Environmental Science & Technology.
Volgens Het Parool gaat online supermarkt Picnic pakketjes van DHL ophalen.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.