Retail en e-commerce - maart 2019

28 maart 2019

Nederlanders shopten 242 miljoen keer online in 2018
In 2018 heeft 96% van de Nederlandse consumenten van 15 jaar en ouder een of meerdere online aankopen van producten en diensten gedaan. Dat is 2% meer dan het jaar daarvoor. Deze online kopers gaven in totaal €23,7 miljard (+10%) uit aan 242 miljoen online aankopen. Dit blijkt uit cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor van Thuiswinkel.org. De resultaten zijn in een infographic (1.23 MB) weergegeven.

Webklanten voor premium producten, uitdagingen voor private label
Volgens een recent Nielsen-onderzoek zegt 45% van de wereldwijde consumenten dat ze online winkelen voor premium producten van hun ‘eigen’ e-retailers, terwijl bijna een kwart (24%) zegt te kopen bij e-retailers over de grens. Consumenten uit opkomende economieën zoals India (72%), Turkije (66%) en Indonesië (58%) zijn het meest geneigd om lokaal online te winkelen voor premium producten. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
De Private Label Collaboration Survey door Trace One onderzoekt de kansen voor samenwerking tussen retailers en fabrikanten van consumptiegoederen in het snel veranderende retail-landschap. Het beperken van de risico’s, het in de hand houden van de kosten en het versterken van de merk-propositie zijn essentiële elementen van gezamenlijk succes. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Thuiswinkelbranche maakt milieubalans 2015-2018 op en kijkt vooruit
Op 21 februari heeft Thuiswinkel.org de nieuwe Brancheverduurzamingsplannen (1,01 MB) Verpakken E-commercesector 2018-2022 aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangeboden. Naast doelstellingen op het gebied van reductie van verpakkingen en het gebruik van duurzame materialen, wil de sector onderzoek gaan doen naar herbruikbare verpakkingen.
Tevens wordt gewerkt aan een aantal pilots op basis van circulariteit, dit meldde ShoppingTomorrow onlangs. Hierover is een Blue Paper verschenen die u kunt downloaden na het invullen van uw gegevens.

75% UK wil minimale e-commerce verpakking
In een enquête onder volwassenen in het Verenigd Koninkrijk door Whistl, zegt 75% van de respondenten te willen dat e-retailers het verpakkingsafval van pakjes tot een minimum beperken en milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen gebruiken. Verrassend is dat Millennials niet zo milieuvriendelijk lijken te zijn als eerder werd gedacht; vergeleken met respondenten ouder dan 35 jaar, vinden zij overtollige verpakkingen minder problematisch. Meer enquêteresultaten vindt u hier.

Design for Intended Use (DIU) in e-commerce, SameDay Bot
Omdat e-commerce een fundamentele paradigmaverschuiving in de supply chain teweegbrengt, moeten product- en transportverpakkingen daar meer ontworpen worden volgens Design for Intended Use (DIU) uitgangspunten, aldus NVC-directeur Michaël Nieuwesteeg. Hij gaf aan dat er behoefte is aan vernieuwing in het verpakkingsdesign voor het afvoeren of retourneren van lege verpakkingen door de consument. Hij presenteerde deze visie tijdens het 7e ISTA European Packaging Symposium in Amsterdam. Packaging World publiceerde een artikel over zijn presentatie.
FedEx introduceerde onlangs hun SameDay Bot - een autonome bezorgrobot ontworpen om retailers te helpen hun klanten nog dezelfde dag te leveren en dan met name de bekende ‘last mile’.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.