Retail en e-commerce – juni 2023

04 juli 2023

Onderzoek naar duurzamere verpakkingen in de retail
Onderzoekers van de Universiteit van Portsmouth hebben een rapport (4,26 MB) gepubliceerd met een gedetailleerd plan om productverpakkingen te transformeren en de productie van en vervuiling door plastic aanzienlijk te verminderen. Het onderzoek stelt een universele definitie van hergebruiksystemen voor en analyseert hoe alle landen kunnen afstappen van wegwerpverpakkingen.
Een WHU-artikel (2,43 MB), getiteld 'Inventory dynamics at the retailer, An economic and environmental analysis of packaging fresh produce' is gepubliceerd in Sustainability Analytics and Modeling. Het onderzoek stelt een simulatiemodel voor om het effect van verpakkingen en verschillende andere factoren op winst, afval en de milieu-impact van producten te kunnen bepalen.
Een studie (2,46 MB) van onderzoekers van de Shandong University of Science and Technology met de titel ‘Research on the evolution of express packaging recycling strategy considering virtual incentives and heterogeneous subsidies’ is gepubliceerd in Scientific Reports.

De invloed van waargenomen risico van online afhaalverpakkingen
Een studie (889 kB) van onderzoekers van de Guangzhou Xinhua University getiteld ‘The impact of perceived risk of online takeout packaging and the moderating role of educational level’ is gepubliceerd in Humanities and Social Sciences Communications.

Evaluatie van protact voor herbruikbare verpakkingen
Voor haar doctoraal-opdracht aan de Universiteit Twente heeft Seline Flietstra op 15 juni 2023 een voordracht gehouden getiteld ‘The future of packaging: evaluating protact for reusable packaging’. Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.

Digitaal printen voor de e-commercemarkt
In een recent artikel bespreekt Smithers print consultant Dr. Sean Smyth digitaal printen voor de e-commerce markt. Digitaal printen biedt snellere doorlooptijden, minder afval en meer winstgevende kleine oplagen. Dr. Sean Smyth geeft inzicht in de belangrijkste drijfveren en trends en de vooruitzichten voor de industrie voor de komende vijf jaar.

ISTA-testprotocol voor e-commerce retailer fulfilmentsystemen
ISTA heeft een nieuw testprotocol uitgebracht waarmee bedrijven de risico’s kunnen simuleren die zich voordoen wanneer productbestellingen rechtstreeks naar consumenten worden verzonden. Met ISTA 3L kunnen gebruikers evalueren of een verpakt product bestand is tegen de risico's van de toeleveringsketen bij het transport en de handling van verpakte producten, vanaf de ontvangst in een e-commerce retailer fulfilmentsysteem tot aan de eindgebruiker.

Nederlandse consumenten passen hun koopgedrag aan
Uit onderzoek (139 kB) van ABN AMRO blijkt dat consumenten hun koopgedrag aanpassen door de flinke prijsstijgingen in supermarkten. Zij letten niet alleen extra op de prijs, maar kopen ook minder. Om geld te besparen geven consumenten aan minder voedsel te verspillen, eenvoudigere gerechten te koken en thuis minder vlees of vis te nuttigen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.