Retail en e-commerce - juni 2019

27 juni 2019

E-commerce sector in de EU en in Azië
Na een stijging van de omzet met 12% tot €547 miljard in 2018, zal de EU B2C-e-handel in 2019 naar verwachting nog verder groeien met bijna 14% tot €621 miljard. Dit is een van de resultaten van het Europese B2C Ecommerce Report 2019, dat door Ecommerce Europe en EuroCommerce is uitgebracht. De publicatie schetst de belangrijkste feiten en cijfers over de e-commerce sector en geeft gedetailleerde inzichten voor elke EU e-commerce markt. U kunt de korte versie van het rapport downloaden na registratie. Een infographic toont de resultaten.
Een white paper van Euromonitor (“Digitalisation in Asia: How One Region is Shaping Worldwide Trends”) onderzoekt de digitale retail in Azië en de Stille Oceaan. Volgens het onderzoek is Asia Pacific wereldwijd marktleider, goed voor 41% van de wereldwijde uitgaven in 2018. Het rapport wordt u per e-mail toegestuurd na het invullen van uw gegevens.

Ontwikkelingen in thuisbezorging – drones, robots en meer
Picnic haalt Albert Heijn (AholdDelhaize) snel in op het gebied van thuisbezorging. Waar Picnic een jaar of langer actief is, heeft de bezorgservice de helft van de online markt veroverd, zo blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Distrifood.
DHL Express en EHang hebben samen een volledig geautomatiseerde en intelligente smart drone delivery oplossing gelanceerd om de last mile delivery uitdagingen in de stedelijke gebieden van China aan te pakken.
Autofabrikant Ford heeft samen met Agility Robotics de lopende robot Digit ontwikkeld. Door het unieke ontwerp van Digit kan de robot zich samenvouwen en opbergen in de kofferbak van een zelfrijdend voertuig totdat het in actie moet komen. Zodra een zelfrijdende auto op zijn bestemming aankomt, kan Digit worden ingezet om een pakketje uit het voertuig te pakken en de laatste stap in de levering aan huis uit te voeren.
Walmart InHome Delivery is een nieuwe dienst die boodschappen aan huis levert, zelfs wanneer klanten niet thuis zijn. Het online winkelen is standaard, maar op het moment van levering maakt de Walmart-medewerker gebruik van slimme ingangstechnologie en een eigen, draagbare camera - waardoor klanten op afstand mee kunnen kijken.

Rangschikking retail op inspiratie: IKEA nummer 1
Interessant nieuw onderzoek van Crossmarks en Synergie uit Nederland: hun rapport “De Inspirerende 40” (6,12 MB) brengt aan het licht wat klanten inspirerend vinden tijdens het winkelen, welke retailers er daadwerkelijk in slagen hen te inspireren en hoe deze succesvolle retailers dit bereiken. IKEA (NVC-lid) staat op nummer één in het onderzoek.

Moderne voedingsmomenten voor verschillende generaties
De nieuwe HAVI infographic “Modern Food Moments” geeft een kijkje in wat belangrijk is voor verschillende generaties consumenten, van generatie Z tot Baby Boomers. Ook wordt bekeken hoe merken voldoen aan de door de consument gedreven wens naar gemak, waarde, kwaliteit en een gepersonaliseerde ervaring, of het nu gaat om een mobiele app of een in-store banner die de aandacht trekt. Na het invullen van uw gegevens heeft u toegang tot de infographic.

Robots definiëren retail-werk opnieuw
Het werk in de retail verschuift snel, zoals kan worden afgeleid uit een recent artikel over Amazon. Daar beheren vijf specialisten op het gebied van flow control in één Amazon-sorteercentrum het inkomende en uitgaande pakketvolume en de distributie. Zij vertrouwen op ongeveer 800 robot-aandrijfeenheden om veel van het zware tilwerk te doen. "We hebben nu evenveel mensen in dienst als voor de robotica. De robots pikken gewoon de extra werklast op". U kunt de werking zien in een video.


NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.