Retail en e-commerce – januari 2023

02 februari 2023

E-handel en de Green Deal van de EU
De Commissie interne markt en consumentenbescherming (IMCO) van het Europees Parlement heeft een studie (1,7 MB) gepubliceerd waarin de ecologische voetafdruk van onlineverkoop in het kader van de circulaire economie wordt geanalyseerd. De studie geeft informatie over de rol van e-commerce bij de uitvoering van de Europese Green Deal en doet aanbevelingen voor toekomstige actie.

E-commerce verpakkingstrends
Mondi heeft een rapport gepubliceerd waarin vijf trends in e-commerce verpakkingen worden geïdentificeerd. Te grote verpakkingen zorgen voor ergernis bij 86% van de consumenten, tegenover 79% in 2021. Ook zegt 78% dat opvallende productverpakkingen en een unboxing-ervaring hen zouden overtuigen om opnieuw bij dezelfde retailer te bestellen; tegenover 46% in 2021. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Ontwikkelingen in retail
Uit het vooruitzicht voor de Nederlandse detailhandel van ING blijkt dat de omzetgroei in 2023 uitkomt op circa 2,5%, fors lager dan in 2022 (+7,5%). De aanhoudende druk op de consumentenbestedingen leidt dit jaar tot een verdere volumekrimp (-1%). De omzetgroei is uitsluitend te danken aan de doorgevoerde prijsstijgingen. Deze zullen dit jaar minder groot zijn (+3,5% versus +7% in 2022).
ABN AMRO verwacht voor de Nederlandse retailsector een volumekrimp van 0,5% in 2023. Een belangrijke oorzaak is druk op de koopkracht, die ondanks alle overheidsmaatregelen flinke klappen krijgt. Vooral grote aankopen worden uitgesteld. Ook nemen kosten voor veel retailers toe. Deze drukken op de marges.
Volgens CBS is er bijna €32 miljard besteed bij Nederlandse webwinkels in 2020. Vooral detailhandelaren boekten in het eerste coronajaar meer omzet dan in 2019. Winkels die uitsluitend online verkopen waren goed voor bijna 60% van de internetomzet binnen de detailhandel.
RetailX heeft een rapport gepubliceerd met een analytische verkenning van de toestand van de wereldwijde e-commerce, waarbij wordt ingezoomd op 35 verschillende markten en elke markt vanuit commercieel oogpunt wordt bekeken. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Volgens Retailagenda kopen consumenten steeds vaker lokaal. Ook het online shoppen groeit gestaag. Binnensteden veranderen steeds meer in multifunctionele gebieden waar winkelen, wonen, horeca en cultuur elkaar versterken. Vanuit die mix groeit de stads- of dorpskern uit tot een plek met een maatschappelijk-sociale functie.

Trends in de fysieke detailhandel
IRI heeft een rapport gepubliceerd over trends in huismerkproducten, die te midden van de economische onzekerheden van 2022 hun verwachte groei niet hebben bereikt. Het rapport (3,5 MB) geeft een update van het winkelmerkenlandschap en identificeert mogelijkheden voor retailers om de vraag naar hun eigen merk en huismerkaanbod te vergroten.
IRI heeft ook een rapport gepubliceerd (1,2 MB) met een overzicht van en vooruitzichten voor de in-store merchandising displays van de levensmiddelenhandel.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.