Retail en e-commerce – januari 2020

12 februari 2020

Ontwikkelingen in retail
‘Verified by GS1’ is een nieuwe wereldwijde oplossing waarmee retailers en marktplaatsen de identiteit van producten door de GS1 barcode (GTIN) kunnen verifiëren.
Acht Europese landen staan in de top 10 in de B2C E-commerce Index 2019 (746 kB) van UNCTAD. Nielsen beschrijft zeven drijvende krachten achter de toekomst van de Europese retailmarkt. Trace One heeft een whitepaper gepubliceerd over hoe retailers hun strategieën heroverwegen om de retailoorlog te winnen. U kunt deze downloaden na het invullen van uw gegevens. Bringg publiceerde een rapport over wat retaillevering betekent voor een bedrijf. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Volgens CBS is het aantal NL winkelvestigingen het afgelopen decennium met ruim 11% gedaald. Een nieuw rapport (7,68 MB) van Bouwinvest kijkt naar trends in de Nederlandse winkelmarkt. Volgens ING blijft de omzetgroei in de detailhandel in NL ook in 2020 3%. IRI rekent voor 2020 op een groei van de supermarktomzet van 4,7% in NL. Volgens Paazl is er nauwelijks sprake van 'groene levering' bij Nederlandse online topverkopers. Het rapport wordt u toegestuurd na het invullen van uw gegevens.

Verpakken voor e-commerce
In een recent artikel identificeert Smithers 5 manieren waarop verpakkingen een impact kunnen maken op sociale media. Onderzoek van Macfarlane laat zien dat online retailers zich moeten richten op het verduurzamen van verpakkingen en het verminderen van oververpakken. U kunt de whitepaper downloaden na het invullen van uw gegevens.
Een artikel (371 kB) met de titel ‘Reverse logistics in retail: barriers and motivation to packaging return’ is gepubliceerd in het Journal of Management of the Federal University of Santa Maria. Een artikel (2,1 MB) over de voordelen van milieuvriendelijke verpakkingen voor duurzaam supply chain management in de FMCG-industrie is gepubliceerd in E3S Web of Conferences. Het DHL-rapport ‘Rethinking Packaging’ kijkt naar de toekomst van verpakken in de logistieke sector. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

E-commerce en consumenten
NetDespatch heeft zijn 2019 UK Delivery Report (6,44 MB) gepubliceerd. Voor het onderzoek zijn 2013 UK-volwassenen ondervraagd die in de voorgaande 6 maanden leveringen hadden ontvangen.
Uit onderzoek van OTTO blijkt dat 78% van de Nederlanders geen last heeft van leveringsschaamte. Tegelijkertijd vinden ze wel dat buurtgenoten te veel pakketjes bestellen. Volgens First Insight-onderzoek zullen Gen Z shoppers aankoopbeslissingen nemen op basis van duurzame modellen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat van de Nederlanders die in 2019 online winkelden de helft klachten heeft. In 2015 zei 40% problemen te hebben ervaren met online aankopen.

Droneontwikkelingen
Onderzoekers van RISE hebben het eerste project voor de levering van voedsel vanuit de lucht in Zweden uitgevoerd. ISO heeft ISO 21384-3 gepubliceerd, een norm die vereisten specificeert voor veilige commerciële drone operaties.
ASTM en de Global Unmanned Traffic Management Association (GUTMA) hebben een overeenstemming getekend bedoeld om luchtverkeersleiders te helpen bij het gebruik van normen voor de integratie van drones in luchtruimsystemen wereldwijd.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.