Retail en e-commerce - januari 2019

12 februari 2019

Waar groeit en bloeit het in de retail?
De online retail blijft doorgroeien, in Nederland bijvoorbeeld met zo’n 20% in het jaar 2018. De consument is meer digitaal georiënteerd geraakt dan voorheen, stelt ABN AMRO in een nieuw rapport (677 kB). Omzetgroei is mooi maar winst maken is iets anders; de ‘stenen’ winkels en discounters kunnen ook met prijzen stunten en de retourzendingen ontpoppen zich steeds meer tot een hoofdpijndossier bij de pure online winkels.
UNCTAD heeft de Business-to-Consumer (B2C) E-commerce Index 2018 als rapport (761 kB) gepubliceerd. Nederland staat wereldwijd op nummer 1 in de index, als het land dat het beste is voorbereid op de online retail. Factoren van belang zijn de vele beveiligde servers en het hoge percentage online shoppers, te weten 76% van de bevolking van 15 jaar en ouder. Het aandeel NL online shoppers nam het sterkst toe onder 65-plussers in 2018. Dat blijkt uit het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen 2018’ van het CBS.

Wat vindt de consument?
Het leveren van een uitstekende ervaring met elke online interactie zal de klantloyaliteit op termijn verhogen, zo blijkt uit onderzoek van MetaPack. Als retailers en merkartikelfabrikanten er in slagen klanten hun eigen leveringen te laten samenstellen en snel en volgens specifieke eisen aan hun behoeften aan te passen, dan leidt dat tot een langdurige betrokkenheid en herhalingsaankopen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Convey rapporteert de resultaten van haar jaarlijkse studie naar consumentenverwachtingen als het om betrouwbaarheid van levering van gekochte goederen gaat. 98% van de ondervraagde shoppers bevestigt dat verzending van invloed is op merkloyaliteit. 84% geeft aan dat het onwaarschijnlijk is dat ze na een negatieve ervaring terugkeren - een stijging van 34% ten opzichte van 2017. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Het DotCom eCommerce-onderzoek van 2018 op het gebied van kleding en gezondheids- en schoonheidsproducten is een mooie illustratie van de succesfactoren in de online retail. Belangrijk zijn: omnichannel (zowel fysiek als online), het aanbieden van een app, gratis verzending, een goede ‘unboxing’ ervaring en het geven van verrassingen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
De toename van internet-connectiviteit maakt de weg vrij voor e-commerce wereldwijd, aldus het rapport Connected Commerce van Nielsen. Het biedt inzicht in de wereldwijd verbonden consument, de winkelkenmerken en de diverse productcategorieën om zo het groeipotentieel in kaart te brengen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

PMMI ‘Handboek’ online verpakken
Een PMMI-rapport onderzoekt de veranderingen die e-commerce teweegbrengt in de toeleveringsketen van de consument, van productie tot levering aan de klant. Het rapport beschrijft de uitdagingen in elke fase van de supply chain, geeft aan welke kansen er liggen en waar het voordelen kan bieden om snel te veranderen, nu meteen of in de (nabije) toekomst. U kunt een uitgebreide samenvatting downloaden na het invullen van uw e-mailadres.

Lucht, retouren, verstedelijking en andere online retail ongemakken
Omroeporganisatie NOS heeft een artikel gepubliceerd over het verpakken en versturen van online bestelde producten. Het artikel bevat ook de leerzame interactieve online special Retour Rumoer, om de effecten van uw online aankoopgedrag weer te geven.
De toenemende verstedelijking maakt de ‘last mile’ van het afleveren complexer en cruciaal voor het succes van e-commerce bedrijven, zo blijkt uit onderzoek (1,19 MB) van DHL en Euromonitor. In 2030 wonen er 600 miljoen meer mensen in een stedelijke omgeving. Om die duurzaam en betrouwbaar van hun aankopen te voorzien zal er geïnnoveerd moeten worden.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.