Retail en e-commerce – februari 2023

28 februari 2023

Ontwikkelingen in retail
Voor het rapport 'Future 2043' vroeg Springwise futurologen om de oplossingen, innovaties en omgeving te beschrijven die we mogelijk over twintig jaar gaan ervaren. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Uit een recent trendrapport van Euromonitor blijkt dat consumenten verantwoord maar emotioneel uitgeven. De rol van digitalisering in aankoopprocessen, de eisen van vrouwelijke gelijkheid en een disruptieve Gen Z zijn enkele van de factoren die de wereldwijde consumententrends in 2023 zullen bepalen. U ontvangt het rapport per e-mail na het invullen van uw gegevens.
Een onderzoek van CI&T wijst op een verlangen naar een klantervaring die handig en efficiënt is en aansluit bij de huidige winkelgewoonten. Consumenten switchen tussen kanalen op de manier die voor hen het beste werkt.

E-commerce en retourzendingen
De Europese Commissie (170 kB) heeft een rapport (1,87 MB) gepubliceerd over de rol van e-commerce bij de uitvoering van de Europese Green Deal. Het rapport geeft aanbevelingen voor toekomstige maatregelen.
L.E.K. Consulting heeft een artikel gepubliceerd over optimalisatiestrategieën voor e-commerceverpakkingen. Naarmate de fulfilmentactiviteiten uitbreiden om het toenemende ordervolume bij te houden, is de impact van inefficiënties aanzienlijk geworden. Een ander recent artikel van L.E.K. Consulting bespreekt merktrends en hun impact op de vraag naar verpakkingen, veranderingen in verpakkingsmaterialen en de gevolgen van e-commerce voor verpakkingen.
PwC heeft zijn Retail Monitor 2023 gepubliceerd, waarin de nadruk ligt op last-mile delivery. Bij thuisbezorging is nauwkeurigheid belangrijker dan snelheid, vinden zowel retailers als consumenten. 60% van de retailers geeft aan dat nauwkeurigheid voor hen de hoogste prioriteit heeft. Snelheid is het belangrijkst voor 19% van de ondervraagde retailers.
Voor e-commercebedrijven is het goedkoper om geretourneerde artikelen weg te gooien dan ze opnieuw te verkopen. In een nieuwe studie ondervroegen onderzoekers van Lund University vertegenwoordigers van de textiel- en elektronica-industrie in Europa, om een beter inzicht te krijgen in een probleem dat steeds groter wordt, maar waar tot nu toe weinig onderzoek naar is gedaan. Een artikel (944 kB) over het onderzoek is gepubliceerd in Sustainable Production and Consumption.
Volgens een rapport van Sendcloud zijn hoge verzendkosten voor de meerderheid van consumenten (57%) reden om een aankoop te staken. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Wuunder heeft een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat het ruime merendeel van de Nederlandse consumenten zegt minder online te bestellen wanneer de verzendkosten maar blijven stijgen. U kun het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Verpakkingen voor afhaalmaaltijden
Thuisbezorgd heeft zijn jaarlijkse rapport (16,7 MB) gepresenteerd, met de laatste trends op het gebied van smaak, restaurants en online eten bestellen in de Nederlandse markt. Milieubewustheid, herkomst en duurzaamheid van producten en verpakkingen spelen een belangrijkere rol in het keuzeproces.
Een VAMK-scriptie (1,4 MB) van An Tran Van over het belang van de verpakking van afhaalmaaltijden is gepubliceerd met de titel ‘The importance of take-out food packaging’.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.