Retail en e-commerce – februari 2020

03 maart 2020

Retail ontwikkelingen
ShoppingTomorrow heeft het boek ‘The Future of the Journey’’ gepubliceerd. In 2019 hebben ShoppingTomorrow-experts zich verdiept in diverse onderwerpen rond het on- en offline- shopgedrag binnen de b2b- en b2c-markten. De Bluepapers van het boek zijn te downloaden na het invullen van uw gegevens.
Volgens een rapport (6,3 MB) van het SRA zijn ondernemers in de detailhandel positief gestemd voor 2020. Ze verwachten een forse stijging van de omzet en de winst.
In zijn maandelijkse Retail Update geeft de Rabobank ontwikkelingen in de retail sector vrij, voorzien van Rabo-commentaar en van een korte visie op de sector. Ook ABN AMRO presenteert haar sectorprognose (345 kB). Ondanks de verwachte omzetgroei van de retail als geheel, benadrukt ABN AMRO dat de vooruitzichten voor veel individuele winkeliers minder gunstig kunnen zijn.
De NOS meldt dat, volgens IRI en Nielsen cijfers, de discounters Aldi en Lidl hun marktaandeel in 2019 zagen dalen met enkele tienden van procenten. Een ander artikel van Nielsen laat de 7 drijvende krachten achter de toekomst van de EU consumenten- en detailhandelsmarkt zien.
Trace One publiceerde een opinion paper die stelt dat de toekomst van private brand ligt in gedurfde innovatie. U kunt de paper downloaden na het invullen van uw gegevens.
Bureau RMC heeft een overzicht met de belangrijkste winkeltrends van 2019 gepubliceerd. Ook in 2019 zijn de winkelstraten weer rustiger geworden.

E-commerce ontwikkelingen
Metapack publiceerde 'The global e-commerce consumer report', dat een beeld geeft van het gedrag van de consument en zijn verwachtingen ten aanzien van de levering bij het online winkelen. U kunt een samenvatting downloaden na het invullen van uw gegevens. Het CBS meldt op basis van lopend onderzoek dat in het derde kwartaal van 2019 Nederlandse consumenten bijna 20% meer uitgaven in buitenlandse webwinkels dan in 2018. Een artikel van eurostat gaat dieper in op de e-commerce van individuen in de Europese Unie.
Het Poolse E-commerce Europe lid, The Chamber of Digital Economy, publiceerde een rapport (1,5 MB) over duurzaamheid in e-commerce. Het rapport, getiteld Green Generation, laat zien dat Poolse consumenten over het algemeen milieuonvriendelijk gedrag van retailers signaleren. In Nederland is volgens onderzoek van Descartes, twee op de vijf (41%) consumenten bereid extra te betalen voor de bezorging van een online bestelling als daarmee wordt gekozen voor een duurzaam logistiek proces.
Volgens Packaging World streeft een nieuwe e-commerce verpakkingsgroep naar een tweezijdige dialoog met retailers. Verschillende brand-owners werken samen als de E-com Packaging Council (ECPC) om de discussies met o.a. Amazon, Walmart, Target te helpen sturen.

In-store ontwikkelingen
In het kader van haar colloquium aan de TU Twente heeft Merle Bruhn op 6 februari 2020 een voordracht gehouden getiteld ‘The evolution of the shopping experience: Case Study about implementation of AR in a Point-Of-Sale display’. Voorzitter van de examencommissie was professor Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt. Locatus heeft de top-100 verkooppunten en winkeloppervlak in de Nederlandse en Belgische retail gepubliceerd. De rapporten zijn te downloaden na het invullen van uw gegevens.
In het rapport (292 kB), getiteld "Channel Trends in CPG Today", analyseert IRI hoe de verschuiving naar consumenten die prioriteit geven aan gemak en waarde, de consumentenvoorkeuren voor winkelkanalen en het gedrag in de winkel beïnvloeden.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.