Retail en e-commerce - februari 2019

06 maart 2019

Heen en weer en weer heen in de retail
Consumenten kunnen vanaf nu hun retourpakket aan de deur meegeven aan hun PostNL-pakketbezorger. De bezorger die een pakketje komt afleveren, neemt desgewenst direct een retourpakketje mee terug. Volgens PostNL biedt dit de consument niet alleen gemak, maar is het ook veruit de duurzaamste manier van retourneren.
Thuiswinkel.org heeft de rekentool Bewust Bezorgd ontwikkeld. Daarmee krijgen webwinkels en klanten een indicatie van de CO2-impact van de pakketbezorging. Een infographic over de rekentool vindt u hier (2,1 MB).
Op het World Economic Forum (WEF) in Davos werd LOOP geïntroduceerd: merkartikelfabrikanten in de levensmiddelenindustrie komen met herbruikbare verpakkingen die na het leegeten ook weer bij de consument worden opgehaald.

Following The Money
E-commerce groeit nog steeds snel, maar er komt wel steeds meer aandacht voor de kosten en vooral ook voor de relatie met fysieke verkooppunten. Een BEVH (in het Duits) marktrapport uit Duitsland laat groei zien. Een presentatie (in het Duits, 14,67 MB) over de cijfers geeft meer informatie. Ook in Frankrijk is de groei waar te nemen, zo blijkt uit een rapport van FEVAD.
Een onderzoek van ABN AMRO laat het belang van een multichannel-aanpak laat zien (zowel fysieke winkels als online presentie). U kunt het rapport hier downloaden (664 kB).

Interessante verpakkingsontwikkelingen in e-commerce
Een inzichtelijk overzichtsartikel van Claire Koelsch Sand (o.m. adjunct-hoogleraar aan Michigan State University) beschrijft interessante verpakkingsontwikkelingen in de e-commerce. Het artikel (282 kB) is gepubliceerd in Food Technology.

Amazon Scout – zelfrijdende bezorgvoertuig
Amazon experimenteert voor de thuisbezorging met het zelfrijdende en automatisch navigerende bezorgvoertuigje Scout - en filmt dat met onder meer een drone.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.