Retail en e-commerce – augustus 2023

04 september 2023

Ontwikkeling in de retail
R.R. Donnelley & Sons Company heeft zijn (Un)Packaging Reality rapport gepubliceerd, waarin wordt onthuld hoe merken vorig jaar de druk van de markt en de tekorten hebben aangepakt om uitdagingen in de toeleveringsketen te verlichten en te voldoen aan de eisen van e-commerce. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Ecommerce Europe heeft een artikel gepubliceerd over het jaarverslag (3,16 MB) van Fevad met kerncijfers over e-commerce in Frankrijk. Het rapport geeft een diepgaande analyse van de prestaties, trends en belangrijkste ontwikkelingen van de sector in het afgelopen jaar.
Cross-Border Commerce Europe heeft een onderzoek gepubliceerd over twee landenranglijsten: TOP 16 vanuit het perspectief van de consument en TOP 10 vanuit het perspectief van de zakelijke retailer. De online grensoverschrijdende markt in de EU bedroeg in 2022 een totaal van €179,4 miljard (exclusief reizen), een stijging van 4,8%.
Volgens onderzoek (4,99 MB) van CBRE blijft de Nederlandse e-commercemarkt groeien. Na de coronapiek in 2020 en 2021 en de daaropvolgende correctie, zit het online shoppen weer in de lift. Europese landen zoals Italië en Spanje zien een groter blijvend effect als gevolg van de pandemie. Volgens Shopping Tomorrow verwachten consumenten in de toekomst meer online te gaan besteden. Ze verwachten 37% van hun uitgaven online te besteden in 2028. Daarnaast gaan consumenten duurzamere keuzes maken bij hun online aankopen en hechten ze meer waarde aan hun data. Volgens Thuiswinkel.org maken veel Nederlanders zich zorgen over het klimaat en nemen dit mee in hun online aankoopbeslissingen. Zo kiest 83% de producten die ze online kopen zorgvuldig uit en laten ze producten liever bezorgen bij een afhaalpunt en/of pakketautomaat, als dat duurzamer is dan aan huis bezorgen (63%).

Herbruikbare verpakkingen
Amazon deelt zijn duurzaamheidsrapport voor 2022 (12,41 MB) als een blauwdruk voor het transformeren van de verpakkingsindustrie. Het bedrijf heeft het concept van herbruikbare verpakkingsoplossingen omarmd, met als doel het afval van eenmalig gebruik en de ecologische gevolgen ervan te verminderen. Een masterscriptie (2,41 MB) van FH Campus Wien presenteert een casestudy over fibre-based verpakkingen voor eenmalig gebruik vs. herbruikbare verpakkingen in fastfood- en meeneemsegmenten en de impact op leveranciers en converters van verpakkingskarton op basis van de nieuwe EU-regelgeving.
Het Foodservice Packaging Institute heeft de sanitaire kwaliteit van wegwerpverpakkingen voor foodservice vergeleken met herbruikbare opties. De resultaten laten hogere aerobe kiemgetalwaarden zien in herbruikbare items dan in herbruikbare dine-in- en eenmalige items. Meer dan 85% van de geteste meermalige meeneemverpakkingen had een hoger microbieel gehalte dan acceptabel. Een Eunomia-rapport (1,21 MB) gepubliceerd door ZWE onderzoekt LCA's van herbruikbare verpakkingen in de meeneemsector.

Toekomst van de retail
Klarna heeft een rapport (6,14 MB) gepubliceerd dat ingaat op de toekomst van de retail en de belangrijkste trends en verstorende krachten onderzoekt die de sector de komende jaren zullen vormgeven. Van in-store naar online, en de opkomst van AI en robots, het retaillandschap is aan het verschuiven en bijblijven met de voorkeuren van de consument is de sleutel voor elke retailer die wil domineren. GS1 introduceert zijn nieuwe QR-code, een combinatie van een QR-code en een GS1 Digital Link. Dankzij deze innovatie kan één QR-code naar verschillende websites verwijzen. Een rapport van Eunomia introduceert een nieuw franchisemodel voor last-mile stedelijke vrachtleveringen dat kan besparen op wegkilometers, brandstof- en onderhoudskosten terwijl hetzelfde volume aan vracht wordt geleverd. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.