Retail en e-commerce – april 2023

01 mei 2023

Ontwikkelingen in retail
Uit de nieuwste cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor van Thuiswinkel.org blijkt dat Nederlanders in 2022 voor €33,3 miljard online hebben uitgegeven, een groei van 9% t.o.v. 2021. Deze stijging in bestedingen is opvallend, aangezien het aantal aankopen juist gedaald is met 5% naar 347 miljoen. Het gemiddeld online besteed bedrag per aankoop is daarmee toegenomen met 15%.
Uit een rapport (2,81 MB) van Wunder blijkt dat zeven op de tien Nederlandse consumenten dit jaar minstens evenveel online gaan shoppen als in 2022. Wel lijken Nederlanders zich meer bewust van hun uitgaven. Zo doet de helft van de consumenten meer prijsvergelijkingen dan vorig jaar.

Impact van inflatiedruk en veranderend consumentengedrag
Metapack heeft een rapport gepubliceerd waarin de impact van inflatiedruk en veranderend consumentengedrag voor het komende jaar wordt onderzocht, inclusief het kwantificeren van de impact op specifieke retailmarkten. Het rapport laat zien hoe de kansen en uitdagingen verschillen per regio, sector en individuele klantengroep. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Omdat de kosten van levensonderhoud wereldwijd blijven stijgen, hebben consumenten hun bestedingsgedrag drastisch aangepast: de meerderheid (53%) van de consumenten wereldwijd "houdt zich in" met niet-essentiële uitgaven. Volgens een enquête van PwC is 15% van de consumenten helemaal gestopt met niet-essentiële uitgaven.

Potentiële impact van herbruikbare verpakkingen
McKinsey heeft een artikel gepubliceerd over de potentiële impact van herbruikbare verpakkingen. Dit artikel wil de dialoog over verpakkingskeuze bevorderen en de beschikbare feiten over herbruikbare versus eenmalige verpakkingen verbreden. De wettelijke vereisten voor duurzame verpakkingen en de vraag van de consument hebben de belangstelling voor herbruikbaarheidsoplossingen in de hele verpakkingswaardeketen doen toenemen.

E-commerce uitdagingen
Trunkrs heeft een rapport gepubliceerd waarin de uitdagingen van webshops worden belicht. Stijgende kosten, betrouwbaarheid en duurzaamheid zijn thema’s die duidelijk als uitdaging naar voren komen voor nu, maar ook voor in de toekomst. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Trends in digitaal bedrukken
Packaging Gateway heeft een nieuw nummer van Inside Packaging gepubliceerd dat zich richt op de trends in digitaal bedrukken. Er wordt gekeken naar de vooruitgang die wordt geboekt in digitale printtechnologieën om de gehele verpakkingssector te helpen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.