Retail en e-commerce – april 2020

07 mei 2020

Ontwikkelingen in Retail
Het CBS meldt dat de Nederlandse detailhandel in februari 2020 5% meer heeft omgezet dan in februari 2019.
De Rabobank publiceerde hun maandelijkse Retail Update van april (660 kB) met de meeste relevante ontwikkelingen in de Nederlandse retail sector.
RetailX heeft een E-commerce Country Report van het Verenigd Koninkrijk en van Denemarken gepubliceerd. U kunt de samenvattingen downloaden na het invullen van uw gegevens.
Nieuw onderzoek (2 MB), "Powering the Future of Retail", van GS1 US toont dat 82% van de retailers en 92% van de merkeigenaren de overgang van de UPC-code naar een datarijke 2D-barcode (bijv. QR-code, GS1 DataMatrix), een digitaal watermerk en/of een RFID-tag in de komende vijf jaar ondersteunen.

Ontwikkelingen in Retail door COVID-19
Volgens FSIN, verliest de Nederlandse Foodservice €7,1 miljard in 2020, waarvan de horeca met een min van 41,5% de hardste klappen krijgt. Supermarkten profiteren met een omzetstijging van €1,8 miljard.
GfK brengt sinds de uitbraak van COVID-19 eind februari, een aantal opvallende trends binnen de verschillende non-food markten in Nederland in kaart met behulp van wekelijkse tracking op basis van retaildata. In een artikel worden de cijfers voor week 12 gepresenteerd.
Bevh (129 kB) meldt dat de e-commerce omzet in Duitsland in maart 2020 met bijna 20% is gedaald ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.
Ecommerce Europe heeft een nieuw rapport (4 MB) gepubliceerd over de algemene situatie per land en het effect van de uitbraak van het coronavirus op de e-commerce sector, met specifieke aandacht voor de status van de logistiek in de verschillende landen.
Uit een onderzoek dat Thuiswinkel.org onder haar leden heeft uitgevoerd blijkt dat ruim 50% van de leden kampt met fulfilment- en leveringsproblemen vanwege de uitbraak van het coronavirus. 28% geeft aan dat deze problemen in de komende periode nog weleens kunnen komen.

E-commerce en consument
Volgens CBS heeft 58% van de Nederlanders van 12 jaar of ouder in 2019 wel eens gebruik gemaakt van online platforms om goederen of diensten te bestellen of uit te wisselen.
DS Smith heeft een rapport gepubliceerd waarin 5.000 consumenten vertellen over hun e-shopervaring. Het rapport is te downloaden na het invullen van uw gegevens.

Duurzaamheid in E-commerce
Inzichten (1 MB) van Generation Investment Management laten zien dat online winkelen bij grote retailers in de Verenigde Staten een lagere CO2 footprint heeft dan het bezoeken van traditionele winkels.
PMMI publiceerde het rapport 'Packaging Sustainability: A Changing Landscape'. U kunt de samenvatting downloaden na het invullen van uw e-mailadres.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.