Productie, logistiek en inkoop – oktober 2023

31 oktober 2023

Kunstmatige intelligentie (AI)
Een recent rapport van DHL identificeert AI-gestuurde computer vision als een trend die de komende vijf jaar een integraal onderdeel zal worden van standaard logistieke activiteiten. Het rapport illustreert hoe computer vision wordt toegepast in diverse sectoren, zoals retail, gezondheidszorg en productie, en benadrukt de veelzijdigheid ervan binnen de logistieke sector. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
ABN AMRO heeft onderzoek (2,26 MB) gedaan naar hoe Nederlandse retailers tegenover AI staan, welke AI-toepassingen zij potentie toedichten en al gebruiken en welke uitdagingen zij daarbij zien. Uit het onderzoek blijkt dat AI naar verwachting zeer waardevol wordt bij het inschatten van onder meer het aankoopgedrag van consumenten en het doen van productaanbevelingen.

Automatisering van verpakkingsstructuurherkenning
Het Karlsruhe Institute of Technology heeft een proefschrift (21,28 MB) gepubliceerd over volledig geautomatiseerde herkenning van verpakkingsstructuren van gestandaardiseerde logistieke goederen. Binnen een logistieke toeleveringsketen moet een grote verscheidenheid aan getransporteerde goederen worden behandeld, herkend en gecontroleerd op veel verschillende netwerkpunten. Vaak is er een enorme handmatige inspanning nodig voor het herkennen of verifiëren van de pakketidentiteit of verpakkingsstructuur. De onderzoekers onderzochten het ontwerp en de implementatie van een algoritme voor de volledige automatisering van de herkenning van verpakkingsstructuren.

Industrie 4.0 en beveiliging van de toeleveringsketen
Onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology hebben federatieve leermethoden ontwikkeld zonder dat gevoelige gegevens en bedrijfsgeheimen hoeven te worden gedeeld. Op deze manier kunnen autonome ‘picking’ robots worden getraind om betrouwbaar artikelen te ‘picken’ die ze nog nooit eerder hebben gezien.
Een recent rapport van Deloitte onderzoekt de mogelijkheid voor fabrikanten om gebruik te maken van next-gen technologie door de industriële metaverse en haar driedimensionale virtuele omgevingen te betreden om voortdurende transformatie te versnellen en operationele efficiëntie te verbeteren.
Volgens Deloitte verwacht bijna de helft van de leidinggevenden het komende jaar uitdagingen op het gebied van de beveiliging van de toeleveringsketen. 33,8% van de respondenten zegt dat hun organisatie het afgelopen jaar een of meer cyberbeveiligingsgebeurtenissen in de toeleveringsketen heeft meegemaakt.

Strategische optimalisatie van het spoelen in verpakkingsfaciliteiten
De American Chemical Society heeft een studie (4,68 MB) gepubliceerd in ACS Omega, getiteld 'Strategic Optimization of the Flushing Operations in Lubricant Manufacturing and Packaging Facilities'.

Prototype robotarm voor het verpakken van chocolaatjes op kleine schaal
De Internationale Universiteit van Ecuador UIDE heeft een studie (773 kB) gepubliceerd in Engineering Proceedings, getiteld: Design and Implementation of a Robotic Arm Prototype for a Streamlined Small Chocolate Packaging Process'. De studie benadrukt het belang en het potentieel van automatisering in de voedselverpakkingsindustrie om de productiviteit te verbeteren, menselijke fouten te verminderen en de kwaliteit van het verpakkingsproces te garanderen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.