Productie, logistiek en inkoop - oktober 2019

01 november 2019


Kunstmatige intelligentie en robotisering
Bonfiglioli is de coördinator van het IoTwins-project. IoTwins, onderdeel van het Europese project Horizon 2020, zal experimenteren met nieuwe technologieën voor de digitalisering van industriële processen en producten, met 12 testplatforms die "digital twins" zullen creëren, d.w.z. virtuele kopieën van industriële processen die gebruikt zullen worden om fabrieken en infrastructuurmanagementtools vooraf te testen.
Op 8 oktober is het Strategisch Actieplan voor Artificiële Intelligentie (AI) naar de Tweede Kamer gestuurd. Op dezelfde dag is de AI Coalitie gelanceerd, een publiek-private samenwerking om de kansen op dit thema voor Nederland te benutten. De coalitie heeft een agenda (1,65 MB) opgesteld met tal van acties.
Onderzoekers van TU Delft hebben zeer goed programmeerbare actuatoren ontwikkeld die net als een mensenhand uit harde en zachte materialen bestaan om complexe bewegingen te kunnen maken. Deze materialen hebben groot potentieel voor zachte robots die veilig en efficiënt met mensen en tere voorwerpen kunnen omgaan.

Digitale transformatie van logistieke processen door middel van RF-tags
Volgens onderzoek van de Peter the Great St.Petersburg Polytechnic University is logistiek een van de belangrijkste processen die geautomatiseerd moeten worden voor een bedrijf dat consumentengoederen produceert. Met behulp van moderne technologieën, zoals RF-tags, is niet alleen het proces van ontvangst en levering van producten volledig te automatiseren, maar ook wordt een platform gecreëerd voor digitale transformatie naar een autonoom magazijn. Het gebruik van RF-tags verkort de tijd voor het verzamelen en leveren van componenten, wat de productie van de bestelling zal versnellen en er sneller gereageerd kan worden op veranderingen in het productieplan. Een artikel (2,36 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Atlantis Highlights in Computer Sciences.

Beoordeling drukkwaliteit van primaire verpakkingen van kunststoffolies
IK Industrievereinigung Kunststoffverpackungen (in het Duits) heeft een uitgebreid document opgesteld voor de beoordeling van de drukkwaliteit van primaire verkoopverpakkingen van kunststoffolie en folielaminaat. Op basis van dit ontwerp werd vervolgens DIN SPEC 6124:2019-08 gepubliceerd. Het document (in het Duits) kan gratis worden gedownload. Een Engelse versie is in de maak.

Bereid u voor op Brexit
In het Brexitloket van de Rijksoverheid is de Brexit-magazine (5,64 MB) beschikbaar. Hierin staan concrete tips en adviezen, to-do-lijstjes, nuttige links en verhalen van andere ondernemers die met Brexit bezig zijn.
Nederlandse mkb-ondernemers kunnen ook gebruik maken van een Brexit voucher bij de voorbereiding. Met een externe deskundige worden alternatieve markten geïdentificeerd en de gevolgen van Brexit op het terrein van logistiek of het vrij verkeer van werknemers, goederen en diensten.

Genetische test om exploderende bierflessen te voorkomen
Sommige vervuilende gisten zorgen ervoor dat bierflessen en blikjes ontploffen. Deze 'diastatische' gisten zijn niet alleen gevaarlijk voor de consument, maar veroorzaken ook verlies van partijen bier door bijsmaak, verhoogde alcohol en overmatige carbonatie in producten. VTT-onderzoekers hebben nu een genetische test (STA1-gen) voor brouwers ontwikkeld om de stammen te detecteren die deze problemen veroorzaken. De nieuwe methode geeft binnen enkele uren resultaat in plaats van weken.

 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.