Productie, logistiek en inkoop – november 2023

05 december 2023

Generatieve AI (GenAI) in verpakkingen
Uit het onderzoek 2024 Global Digital Trust Insights van PwC blijkt dat bedrijven de opkomst van Generative AI met een mengeling van scepsis en opwinding bekijken. De best presterende bedrijven in de sector zijn het er helemaal mee eens dat hun organisatie nieuwe bedrijfsactiviteiten zal ontwikkelen met behulp van GenAI.
Volgens Gartner zal in 2026 meer dan 80% van de bedrijven gebruik hebben gemaakt van GenAI application programming interfaces (API's) of modellen, en/of GenAI-gebaseerde toepassingen hebben ingezet in productieomgevingen, tegenover minder dan 5% in 2023.

Trends in de toeleveringsketen
Een rapport (3,1 MB) van GS1 analyseert trends op het gebied van digitalisering van de toeleveringsketen, duurzaamheid & circulaire economie. Daarnaast biedt het rapport een nieuwe kijk op belangrijke technologieën zoals GenAI en worden andere concepten zoals computervisie en robotica en automatisering opnieuw bekeken.
PwC heeft een onderzoek gepubliceerd dat zich richt op vijf belangrijke technologieën die voet aan de grond krijgen in onderhouds- en activabeheer. Uit een vergelijking van de implementatieniveaus blijkt dat mobiel onderhoud een volwassen techniek is, voorspellend onderhoud in opkomst is maar digital twins, augmented reality en 3D-printen nog nieuw zijn en nog niet klaar om optimaal te worden toegepast in het veld. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Standaard voor communicatie over beschikbaarheid van containers in supply chains
De commissie voor digitale informatie in de toeleveringsketen (F49) van ASTM International ontwikkelt een voorgestelde standaard (WK87207) voor communicatie over de beschikbaarheid van containers in wereldwijde toeleveringsketens. Door middel van technische specificaties, waaronder unieke digitale ladingidentificatiecodes gekoppeld aan containers, zal de communicatie in toeleveringsketens soepeler worden.

Kader voor kwaliteitsborging in logistieke verpakkingen
Een Universiteit van Miskolc studie (1,41 MB) getiteld: 'An Innovative Framework for Quality Assurance in Logistics Packaging' is gepubliceerd in Logistics. De onderzoekers ontwikkelden een algemeen framework voor het behandelen van alle verpakkingsgerelateerde fouten door middel van een vooraf gedefinieerde methodologie. Dit kan de tijd die nodig is voor het oplossen van problemen verkorten en de efficiëntie verhogen.

Autonome transportrobot combineert simulatie en machinaal leren met realiteit
Het Fraunhofer Instituut heeft een artikel gepubliceerd over hun autonome transportrobot O³dyn. Het is een van de eerste bewoners van het 'robotcontinuüm', waarin simulatie en machinaal leren worden gecombineerd met de werkelijkheid. Met het dynamische autonome transportsysteem willen de onderzoekers de externe en interne palletverwerking veranderen. O³dyn' werd ontwikkeld als onderdeel van het Silicon Economy onderzoeksproject.

Zachte sensor voor toepassingen in robotica
Een nieuwe zachte sensor, ontwikkeld door onderzoekers van UBC en Honda, opent de deur naar een breed scala aan toepassingen in robotica en protheses. Wanneer de sensorhuid wordt aangebracht op het oppervlak van een armprothese of robotledemaat, biedt deze aanraakgevoeligheid en beweeglijkheid, waardoor taken mogelijk worden die moeilijk zijn voor machines, zoals het oppakken van een stuk zacht fruit. De sensor voelt ook zacht aan, net als de menselijke huid, waardoor menselijke interacties veiliger en levensechter worden.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.