Productie, logistiek en inkoop - november 2019

03 december 2019

Ontwikkelingen in logistiek – digitalisering, communicatie en testen
Evofenedex heeft met Beurtvaartadres en TLN, het Nationaal Onderzoek data en digitalisering in de logistiek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat bedrijven nog aarzelen over het gebruik van platformen in de logistiek. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Volgens een rapport (1,9 MB) van ABN AMRO staat de nauwe relatie tussen producenten van industriële machines en hun toeleveranciers onder druk.
PMMI heeft het rapport ‘Aftermarket opportunities for OEMs’ gepubliceerd. Volgens het rapport is het succes van de aftermarket voor OEMs sterk afhankelijk van het leveren van een voorbeeldige service en het beschikbaar hebben van onderdelen wanneer de klant deze nodig heeft. U kunt een uitgebreide samenvatting downloaden na het invullen van uw e-mailadres.
Smithers heeft meegewerkt aan een nieuw testprotocol dat naar ISTA is gestuurd voor publicatie. Het nieuwe protocol heeft tot doel om een gepercipieerd hiaat in de gestandaardiseerde procedure voor het testen van de ladingzekerheid aan te pakken.

AI, blockchain technologie en Industrie 4.0
Volgens ISO is kunstmatige intelligentie(AI) een revolutionaire technologie die ons leven beïnvloedt en onze toekomst vormgeeft. In de laatste ISOfocus (7,26 MB) worden AI-mythes ontkracht en mogelijkheden onderzocht. Ook wordt uitgelegd waarom wereldwijd relevante standaarden cruciaal zijn. De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) wil het bedrijfsleven in een vroeg stadium betrekken bij het ontwikkelen van nieuwe toepassingen van AI. Om elkaar te helpen slaan EAISI, het nieuwe AI-instituut van de TU/e, en de FME nu de handen ineen. Een groep van vijf bedrijven, waaronder KLM, wil ook het AI-ecosysteem in Nederland een impuls geven door de ontwikkeling van AI-technologie te bevorderen en te versnellen en door AI-talent in het land te stimuleren.
VIL heeft het in project ‘Blockchain in Supply Chains’ de mogelijkheden en uitdagingen van de blockchaintechnologie in de logistieke ketens in kaart gebracht en ontwikkelde een eigen blockchainapplicatie voor track-&-trace en e-documenten. Onderzoek (2,06 MB) van KPMG en OECD kijkt naar de vraag of de blockchaintechnologie van waarde kan zijn voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Sirris heeft een pilotfabriek gebouwd om Belgische productiebedrijven te helpen op weg naar Industrie 4.0.

Machines, robots en digital twins
In oktober 2019 publiceerde de EC editie 2.2 (update van de 2e editie) van de Guide to application of the Machinery Directive 2006/42/EC.
Het vijfjarige DIGITAL TWIN programma onder leiding van de Rijksuniversiteit Groningen kan van start nu NWO een subsidie van 4 miljoen euro heeft toegekend.
Onderzoekers van de University of California San Diego hebben een zuignap ontwikkeld, geïnspireerd door het mechanisme dat het mogelijk maakt dat zuignapvissen zich zowel aan gladde als ruwe oppervlakken kunnen hechten, zoals aan rotsen in het getijdegebied. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in de Bioinspiration en Biomimetics.
Onderzoekers van Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een nieuw algoritme ontwikkeld dat het planningsproces voor robotgrijpers om objecten te manipuleren met behulp van de omgeving versnelt. Een artikel (abstract) over dit onderzoek is gepubliceerd in The International Journal of Robotics Research. Andere MIT onderzoekers hebben een "groeiende robot" ontwikkeld. De robot kan worden geprogrammeerd om in verschillende richtingen te groeien of uit te breiden.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.