Productie, logistiek en inkoop – mei 2020

29 mei 2020

Optimaliseren van papierproductie
Volgens een nieuwe studie van Karlstad University, maakt een virtuele papiermachine het mogelijk om te testen en de werking te optimaliseren zonder kostbare downtime in de industrie, wat geld en het milieu spaart. Het model van de complete papiermachine, dat in het proefschrift (5,5 MB) van Björn Sjöstrand wordt gepresenteerd, draait op een gewone computer.

1,5 meter samenleving in productie door Covid-19
Daar waar voor veel horecabedrijven het bewaren van 1,5 meter afstand in de toekomst nauwelijks mogelijk is, is het in de industrie makkelijker te implementeren. Die verwachting spreekt ABN AMRO uit in haar nieuwe sectorrapport (331 kB) ‘Ondernemen in tijden van corona.’

Logistiek en transport
In het project “Rural Parcel Delivery” gaat VIL op zoek naar efficiëntieverbetering bij de levering van pakketten in het buitengebied. Een model van samenwerking in geografische clusters met gedeelde cross-docking capaciteit zal worden bestudeerd en getest om te komen tot de optimale situatie op economisch en maatschappelijk gebied.
Supply Chain Magazine heeft de ‘3PL Metrokaart Nederland 2020’ gepubliceerd met 32 leidende bedrijven; ruim de helft voorziet een negatieve impact op de winstgevendheid ten gevolge van Covid-19. U kunt de metrokaart downloaden na het invullen van uw gegevens.

Kunstmatige Intelligentie
TNO heeft het position paper (3,7 MB) ‘Artificiële Intelligentie in Mobiliteit en Transport’ gepubliceerd. TNO stelt daarin dat er tal van veelbelovende toepassingen zijn, zoals autonome voertuigen, slim elektrisch laden, preventief onderhoud, zelflerende energie en deelmobiliteit.
Ecommerce Europe meldt dat op 4 mei 2020 het tweede ontwerp van het initiatiefverslag (258 kB) over kunstmatige intelligentie is gepubliceerd door de Legal Affairs Committee (JURI) van het Europees Parlement. Rapporteur Axel Voss (EVP, Duitsland) geeft de Europese Commissie zijn visie op een toekomstige wettelijke aansprakelijkheidsregeling voor kunstmatige intelligentie.

Industrie 4.0 en Blockchain technologie
Supply Chain Management Review heeft een infographic (1,8 MB) gepubliceerd over de informatie die zij in april 2020 bij 86 supply chain-professionals verzamelde over het gebruik en de geplande invoering van blockchain in supply chains over de hele wereld.
PackIOT heeft een lijst van 40 termen gepubliceerd om u te helpen de belangrijkste termen en uitdrukkingen te leren kennen die gebruikt worden binnen industrie 4.0, het Internet of Things en de digitale transformatiecontexten.


NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411