Productie, logistiek en inkoop – maart 2023

06 april 2023

Ontwikkelingen in de toeleveringsketen
DHL heeft de 2022 DHL Global Connectedness Index (31,1 MB) gepubliceerd. Het rapport weerlegt het idee dat er een grote terugval in de globalisering gaande is en onderstreept het potentieel van een meer verbonden wereld. De meeste soorten internationale stromen zullen in 2023 waarschijnlijk blijven groeien, zij het in een lager tempo. Dit komt vooral door de zwakkere wereldwijde economische groei na grote renteverhogingen om de inflatie te beteugelen.
Een University of Exeter artikel bespreekt een rapport van het Connected Everything netwerk dat zij mede hebben opgesteld. Het rapport (4.9 MB) wil de Britse productiesector toekomstbestendig maken met vijf belangrijke aanbevelingen over de beste manier om zich aan te passen aan en optimaal gebruik te maken van digitale technologieën. De vijf aanbevelingen zijn: ontwikkelaars van digitale technologie verbinden met fabrikanten belemmeringen voor digitale productiekennis verminderen, consolideren van begeleiding bij digitale productie, het welzijn van werknemers tijdens de overgang ondersteunen en transparantie faciliteren van gegevens over de waardeketen.
Een Universiteit van Miskolc-studie (5,81 MB) getiteld 'Operational concept of an innovative management framework for choosing the optimal packaging system for supply chains', is gepubliceerd in Sustainability.

Optimalisatie van voedselverwerking
Een Universidad Simón Bolívar-studie (1,1 MB) getiteld 'Bicriteria food packaging process optimization in double-layered upright and diagonal multihead weighers', is gepubliceerd in het Journal of Computational and Applied Mathematics.

Herkenningsoplossingen voor gebruik in industriële productie
Een Universiteit van Alicante-studie (5,19 MB) getiteld 'MOSPPA: monitoring system for palletised packaging recognition and tracking', is gepubliceerd in The International Journal of Advanced Manufacturing Technology.
Onderzoekers van Fraunhofer hebben een oplossing voor spraakherkenning ontwikkeld voor gebruik in de industriële productie. Het systeem werkt betrouwbaar, zelfs in lawaaierige omgevingen, en kan flexibel worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker. Werknemers kunnen intuïtieve spraakcommando's op de fabrieksvloer gebruiken, waardoor ze beide handen vrij hebben en veel efficiënter kunnen werken.
ASTM-commissie F45 ontwikkelt een norm (WK83863) met een testmethode voor het evalueren van de grijpkracht van eind-effectoren van robots. De testmethode zal van toepassing zijn op twee belangrijke grijptypes: knijpen en wikkelen.

AI, machinaal leren en blockchaintechnologie in de productiesector
Een technisch document (2,31 MB) van Microsoft beschrijft enkele ontwerpprincipes die kunnen worden gebruikt om taalmodellen te sturen bij het oplossen van robottaken.
De International Federation of Robotics heeft de top 5 trends geanalyseerd die robotica en automatisering in 2023 vormgeven. Deze omvatten: energie-efficiëntie, reshoring, AI en digitale automatisering en het tweede leven voor industriële robots.
Een Gdansk University of Technology-studie (1,33 MB) getiteld ‘Machine learning approach to packaging compatibility testing in the new product development process’, is gepubliceerd in het Journal of Intelligent Manufacturing.
CEN-CENELEC meldt dat de vereniging Small Business Standards (SBS) een gids (5,82 MB) over blockchain en Distributed Ledger Technology (DLT) heeft gepubliceerd om kmo's bewuster te maken en hen te helpen het gebruik van de technologie onder de knie te krijgen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.