Productie, logistiek en inkoop – maart 2020

30 maart 2020

COVID-19 en logistiek
Het Institute for Supply Management® (ISM®) heeft de eerste resultaten onthuld van een onderzoek naar de gevolgen van COVID-19 voor het bedrijfsleven en de toeleveringsketen.

Blockchain in logistiek
Een Auburn University-studie toont de levensvatbaarheid van blockchain als gemeenschappelijk platform voor toeleveringsketens. U kunt een whitepaper over de studie downloaden na het invullen van uw gegevens. Een consortium van onder meer de Hogeschool Windesheim, TU Delft, TNO, BlockLab en evofenedex gaat van start. Met behulp van blockchain willen zij flinke verbeteringen doorvoeren in logistieke ketens en processen.

Industrie 4.0, additive manufacturing en machine learning
De nieuwe TNO spin-off AMSYSTEMS BV maakt industrieel 3D printen sneller en goedkoper.
Uit de nieuwe Nationale Benchmark Smart Machine Industry van Siemens blijkt dat de ontwikkelingen in de Smart Industry Nederlandse machinebouwers nieuwe mogelijkheden bieden om proactief diensten voor klanten te ontwikkelen. Het rapport is te downloaden na het invullen van uw gegevens.
In een artikel gaat de International Federation of Robotics in op toptrends om te innoveren op het gebied van robots.
ANSI adviseert het gebruik van ISO 14224-methoden om de kwaliteit van de prestatiegegevens van apparatuur en resultaten van kunstmatige intelligentie (AI) en Machine Learning te optimaliseren.
In het I.AM-project gaan onderzoekers van de TU/e samen met twee andere universiteiten, een kennisinstituut en vier bedrijven onderzoeken hoe ze logistieke robots impact-bewust kunnen maken. De bedoeling is dat de nieuwe robots betrouwbaar kunnen voorspellen wat het effect is van een harde of zachte botsing met de omgeving of met andere objecten, zodat ze die botsing kunnen uitbuiten om items sneller op te pakken en neer te zetten.
ETH Zürich-onderzoekers hebben met behulp van Machine Learning een nieuwe, goedkope tactiele sensor ontwikkeld.
De Europese Commissie heeft een toekomstvisie (923 kB) over kunstmatige intelligentie gepubliceerd. Er is actie nodig om Europa op de Al wereldkaart te zetten.
Op de Brainport Industries Campus vond de kick-off plaats van het innovatieproject Digitale Fabriek van de Toekomst. Met dit project worden de randvoorwaarden voor de digitale fabriek van de toekomst gerealiseerd door het integreren van data-gedreven innovaties.

Smart Supply chain
Het rapport 'Power your potential: the value of the smart supply chain' van PA Consulting verkent de mogelijkheden en bekijkt hoe organisaties waarde kunnen ontsluiten uit de overgang naar smart supply chains. Het rapport kan worden gedownload na het invullen van uw gegevens. MHI heeft het rapport 'Embracing the Digital Mindset' gepubliceerd dat eveneens inzicht geeft in de technologische innovatie die plaatsvindt in de supply chain industrie en de uitdagingen voor het personeel. Het rapport kan gedownload worden na het invullen van uw gegevens.
In het kader van haar doctoraalopdracht aan de Universiteit Twente heeft Malou van der Vegt op 20 februari 2020 een voordracht gehouden getiteld ‘Development of a toolbox to support and facilitate the implementation of sustainability in the packaging chain’. Voorzitter van de examencommissie was professor Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411