Productie, logistiek en inkoop - maart 2019

28 maart 2019

Kunstmatige intelligentie (AI)
De Europese Raad heeft conclusies aangenomen over het gecoördineerd plan voor ontwikkeling en gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) "made in Europe". De Raad onderstreept hoe essentieel het is dat de ontwikkeling en het gebruik van AI in Europa worden bevorderd door het opvoeren van de investeringen, het versterken van de excellentie in AI-technologieën en AI-toepassingen en het versterken van de samenwerking tussen het bedrijfsleven en de academische wereld op het gebied van onderzoek en innovatie.
In een recent artikel kijkt Deloitte naar mogelijkheden van AI in de consumentenproductenindustrie. Ze zijn gerangschikt op basis van de belangrijkste categorieën van cognitieve technologieën: robotische procesautomatisering, taaltechnologieën, machinaal leren en computervisie.

Digital twinning
Volgens een recent onderzoek van Gartner gebruikt 13% van de organisaties die Internet of Things (IoT) projecten implementeert digital twins. 62% van de organisaties is bezig met het opzetten van het gebruik van digital twins of is van plan dit te doen. Gartner definieert een digital twin als een softwareontwerp dat een fysiek object vertegenwoordigt met als doel het object goed te begrijpen, te reageren op veranderingen, de bedrijfsvoering te verbeteren en waarde toe te voegen.

Industrie 4.0
GS1 heeft een paper (1,10 MB) gepubliceerd waarin bedrijfstrends en opkomende technologieën worden geanalyseerd die naar verwachting een grote impact zullen hebben op de industrie en alle belanghebbenden in de toeleveringsketen - en waarin aanbevelingen worden gedaan aan GS1 over hoe de industrie nu en in de toekomst te helpen.
Een jaar geleden heeft een onderzoek van Deloitte naar de gereedheid voor de Vierde Industriële Revolutie uitgewezen dat executives weliswaar conceptueel de ingrijpende veranderingen in het bedrijfsleven en de samenleving begrijpen die Industrie 4.0 met zich mee kan brengen, maar dat ze minder zeker weten hoe ze actie kunnen ondernemen om er voordeel uit te halen. Een nieuw onderzoek van Deloitte suggereert dat velen die denken dat ze er klaar voor zijn, nog steeds niet zo voorbereid zijn als nodig is. Aan de andere kant laat het onderzoeksrapport (3,85 MB) ook zien dat leiders veel meer inzicht lijken te krijgen in Industrie 4.0, zich steeds meer bewust zijn van de uitdagingen en van de acties die nodig zijn.

Ontwikkelingen in robotica
Massachusetts Institute of Technology's Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) heeft twee recente ontwikkelingen in de robotica gepubliceerd. Samen met onderzoekers van Harvard is een nieuwe robotgrijper ontwikkeld die zowel zacht als sterk is: een kegelvormige origamistructuur, vergelijkbaar met een Venus vliegenvanger, die voorwerpen op kan pakken die wel 100 keer zwaarder zijn dan het eigen gewicht. De robot werkt momenteel het beste met cilindrische objecten zoals flessen of blikjes, waardoor het in de toekomst een aanwinst kan zijn voor productielijnen in fabrieken. De vorm van de grijper maakt het moeilijker om iets plats te pakken. In de toekomst hoopt het team het probleem van hoek en oriëntatie op te lossen door het toevoegen van computervisie die de grijper zou laten "kijken" en het mogelijk zou maken om specifieke onderdelen van objecten te grijpen. Andere CSIAL-onderzoekers hebben een nieuw systeem ontwikkeld waarmee robots veel verschillende pick-and-place-taken kunnen uitvoeren, van het ophangen van bekers tot het plaatsen van schoenen op rekken, zonder dat ze ooit de objecten waar ze mee in aanraking komen hebben gezien.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.