Productie, logistiek en inkoop – juni 2023

04 juli 2023

Ontwikkelingen in logistiek
L.E.K. Consulting heeft een rapport (832 kB) gepubliceerd over de topprioriteiten voor Amerikaanse bedrijven die industriële apparatuur en technologie produceren. Amerikaanse productiebedrijven hebben te maken met een ongekende samenloop van uitdagingen: de hoogste inflatie in meer dan 40 jaar (8,2% in september 2022),voortdurende verstoringen in de toeleveringsketen en de oorlog in Oekraïne (en de bredere geopolitieke instabiliteit in het algemeen) samen met tekorten op de arbeidsmarkt.

Automatische verzamel- en verpakkingsmachine voor verse voedingsproducten
Maaltijdsalades uit de supermarkt bestaan uit sla, rauwkost, pasta, aardappels, fruit, noten, ei, kaas, vlees en vis. Het is nu nog niet mogelijk om al die verschillende producten met één machine te verzamelen en te verpakken zonder dat er een mens aan te pas komt. De komende vijf jaar gaan WUR-experts op het gebied van computer-vision, robotica en kunstmatige intelligentie hier in samenwerking met partners uit het bedrijfsleven verandering in brengen. En dat scheelt veel menskracht aan de lopende band, wat voordelig is op een steeds krapper wordende arbeidsmarkt.

De kracht en belofte van 5G-integratie voor fabrikanten
UL Solutions heeft een rapport (6,71 MB) uitgebracht met de titel 'The Power And Promise of 5G Integration For Manufacturers'. Het rapport onthult dat 5G-privénetwerken het meest effectief zijn wanneer ze geïntegreerd zijn met andere technologieën die geassocieerd worden met digitale transformatie, zoals kunstmatige intelligentie (AI) en het Internet of Things (IoT).


Ontwikkelingen in robotica
Onderzoekers van Columbia Engineering hebben een robothand ontworpen die een geavanceerde tastzin combineert met motorische leeralgoritmen om een hoog niveau van beweeglijkheid te bereiken. De robothand is niet afhankelijk van visie om objecten te manipuleren.
Het ShanghaiTech Automation and Robotics Center (STAR Center) van SIST richt zich op onderzoek en innovatie op het gebied van robotica en automatisering. In een recent artikel worden enkele nieuwe onderzoeksresultaten besproken, waaronder ontwikkelingen op het gebied van geavanceerde detectie.

Top 25 wereldwijde toeleveringsketens
Gartner heeft de resultaten bekendgemaakt van zijn jaarlijkse Global Supply Chain Top 25, waarin toonaangevende supply chain-organisaties worden geïdentificeerd, trends worden belicht en best practices worden gedeeld. Schneider Electric eiste dit jaar de toppositie in de lijst op, op de tweede plaats gevolgd door Cisco Systems. Colgate-Palmolive, Johnson & Johnson en PepsiCo maakten de top vijf compleet. Tesla, AB InBev, GlaxoSmithKline en Dow waren de nieuwkomers op de lijst. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.