Productie, logistiek en inkoop – juni 2020

29 juni 2020

Transport en logistiek
Een proefschrift (1,0 MB), van Linnaeus University getiteld 'Logistics driven packaging for efficient and sustainable road freight', is een case study over een wereldwijd opererend exportbedrijf.
De Rijksoverheid meldt dat de EC heeft besloten de nieuwe EU droneregels niet per 1 juli 2020 in werking te laten treden, maar per 31 december 2020. Met het uitstel hebben de lidstaten nu tot eind van dit jaar om de invoering van de nieuwe regels goed af te stemmen.
In een rapport, te downloaden na het invullen van uw gegevens, bespreekt Euromonitor 6 thema’s die consumentengoederen en -diensten transformeren ten gevolge van COVID-19.
In een rapport (in het Duits, 8,2 MB) bestuderen onderzoekers van Frankfurt University of Applied Sciences (in het Duits) de voor- en nadelen van de vrachttram. Vanuit kleine hubs bij metrostations kunnen pakketten worden opgehaald of per cargofiets tot aan de voordeur worden gebracht.
Een masterscriptie uitgevoerd voor het Virginia Tech Center for Packaging and Unit Load Design (CPULD) onderzoekt hoe de stijfheid van het bovendek van een pallet de sterkte van golfkartonnen dozen beïnvloedt. Dit onderzoek toonde aan dat het niveau van de stijfheid van de pallet-topdekken moet worden aangepakt tijdens het ontwerpproces van de dozen.
JAMK University of Applied Sciences heeft een bachelorscriptie (6,5 MB) gepubliceerd getiteld ‘Sustainable Packaging Logistics – The link between green packaging and sustainability in supply chain’.

Internet of Things (IoT) en onlineplatforms
DHL heeft "Next-Generation Wireless in Logistics" uitgebracht, een trendrapport dat een blik werpt op de evolutie van draadloze netwerken en de toekomst van IoT in de logistiek. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Op 2 juni 2020 heeft de Europese Commissie een openbare raadpleging gelanceerd over de wet inzake digitale diensten. Een paar onlinegiganten hebben een heel groot deel van de digitale economie in de EU in handen. Dit initiatief beschrijft een aantal mogelijkheden om onlineplatforms te reguleren en ervoor te zorgen dat de markt eerlijk en concurrerend blijft.

Warehousing
TNO meldt dat 24 partners uit wetenschap, bedrijfsleven, onderwijs en overheid zich officieel hebben gecommitteerd aan het living lab Sharehouse. Met deze samenwerking dragen zij bij aan een innovatieve logistieke sector. Studenten, onderzoekers en bedrijven kunnen in het lab warehouse innovaties testen en doorontwikkelen.
Slimstock heeft een whitepaper gepubliceerd met de titel ‘Ken uw leverancier!’, de eerste stap in Supply Chain Collaboration. U kunt deze downloaden na het invullen van uw gegevens.

Kunstmatige Intelligentie (AI) en robotica
Volgens Ecommerce Europe heeft het Europees Parlement aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van AI met discussies over 3 rapporten in de Commissie juridische zaken (JURI): een ontwerprapport (176 kB) over intellectuele-eigendomsrechten voor de ontwikkeling van AI-technologieën, een ontwerprapport (298 kB) over de wettelijke aansprakelijkheidsregeling voor AI en een ontwerprapport (299 kB) over een kader voor ethische aspecten van AI, robotica en aanverwante technologieën.
Onderzoekers van het MIT's Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) hebben nieuwe instrumenten ontwikkeld om robots datgene waarmee ze een interactie aangaan, beter te laten waarnemen: het vermogen om items te zien en te classificeren, en een zachtere, delicate aanraking.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.