Productie, logistiek en inkoop - juni 2019

27 juni 2019

Industrie 4.0, blockchain en AI
ABN AMRO onderzoekt samen met andere financiële en industriële spelers de mogelijkheid om Forcefield te lanceren, een digitaal blockchain-platform dat realtime inzicht biedt in handelsvoorraden. Via het Internet of Things (IoT), sensoren en NFC-chips kan het platform met fysieke voorraden communiceren.
OESO en de partnerlanden hebben formeel de eerste reeks internationale beleidsrichtlijnen inzake kunstmatige intelligentie (AI) aangenomen. Zij zijn overeengekomen normen te ontwikkelen die ervoor moeten zorgen dat AI-systemen robuust, veilig, eerlijk en betrouwbaar zijn ontworpen.
Industrie 4.0 integreert mensen en digitaal bestuurde machines met het internet en informatietechnologieën. Wat is de impact op de voedingsindustrie? Zal voedselveiligheid er baat bij hebben? Deze en andere vragen worden beantwoord in artikelen die worden gepubliceerd in het kader van de monograph Food Safety and Industry 4.0 (3,2 MB), die het resultaat is van de International Conference on Production Management and Packaging.

3D printen, robots en andere productiezaken
3D-printen wordt steeds belangrijker in de industrie. Uit een onderzoek van Agoria, Sirris en PwC blijkt dat de helft van de Belgische bedrijven die Additive Manufacturing (AM) gebruiken, verwacht dat de omzet de komende 5 jaar met meer dan 10% zal groeien. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
De onlangs gepubliceerde PMMI 2019 Vision 2025 ProFood Tech richt zich op de impact van en oplossingen voor mass customisation in de verwerking van voedingsmiddelen en dranken, zoals de aankoop van grondstoffen, nieuwe productformuleringen en meer. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw e-mail adres.
Het PMMI Top to Top Summit rapport 2019 bevat observaties en conclusies die kunnen helpen bij het identificeren en aanpakken van operationele problemen, zodat alle facetten van de inkoop en operationele processen van verpakkingsmachines verbeterd kunnen worden. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw e-mail adres.
In de NL-industrie is het aantal robots de laatste tien jaar vervijfvoudigd. Eind 2019 zijn er naar verwachting circa 12.000 industriële robots. Verontrustend is dat het groeitempo afneemt. Juist een versnelling en betere toepassing van de robotisering is met het oog op de noodzakelijke toekomstige productiviteitsgroei en economische groei echter een must. Dit blijkt uit onderzoek van ING.
KU Leuven meldt dat op 6 juni het nieuwe lab voor logistieke technologie L-iTL is ingehuldigd. In het nieuwe test- en demo lab zullen ingenieurs concepten verder uitbouwen voor het optimaliseren van het opslaan, verpakken, bevoorraden en vervoeren van producten.

Top 100 Logistiek Dienstverleners 2019
DHL staat wederom op de eerste plaats in de lijst Top 100 Logistiek Dienstverleners van 2019. Dit blijkt uit onderzoek dat Logistiek.nl jaarlijks samen Buck Consultants International uitvoert. U ontvangt de whitepaper en de poster van de Top 100 per e-mail na het invullen van uw gegevens.

Papierproductie – De stap van productie in het lab tot industriële productie
Papier maken gaat over grote volumes. De stap van productie in het lab naar industriële productie staat dus voor grote uitdagingen. Je wilt pas een fabriek bouwen als je weet dat alles werkt. Proeffaciliteiten zijn een goede manier om deze kloof te overbruggen. Maar ook hier kan het moeilijk zijn als de hoeveelheid te testen pulp klein is. Bij RISE hebben onderzoekers nu een manier gevonden door gebruik te maken van zogenaamde ‘pulse’ productie.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.