Productie, logistiek en inkoop - januari 2019

12 februari 2019

Digital Twinning, blockchain en meer technologische trends
Volgens ABN AMRO staat de maakindustrie aan de vooravond van een belangrijke ontwikkeling: Digital Twinning, een verzamelnaam voor allerlei toepassingen waarin fysieke objecten worden gekoppeld aan digitale modellen. Op die manier krijgt een fysiek product of proces een ‘digitale dubbelganger’. Vooral de elektronicasector en de machinebouw zien veel voordeel in het gebruik van Digital Twinning in de ontwerp-, productie- en onderhoudsfase.
In een recent verschenen rapport (2,19 MB) kunt u meer over het onderwerp lezen.
Recente gebeurtenissen, zoals de verkoop van paardenvlees als rundvlees en de opzettelijke besmetting van aardbeien met naalden in Australië, benadrukken de actualiteit van de daarmee samenhangende kwesties van voedselfraude en voedselbescherming. De uitdagingen van en mogelijke oplossingen voor dergelijke gebeurtenissen zijn aan de orde gesteld in een recent safefood onderzoeksproject van University College Cork-Teagasc. De bevindingen van het project waren het onderwerp van een seminar in december 2018. Het tweede deel van de dag was gericht op blockchain en de mogelijke rol ervan bij het waarborgen van de integriteit van de voedselvoorzieningsketen en andere strategische mogelijkheden die de technologie biedt. Alle presentaties van de dag zijn hier beschikbaar.
Volgens een nieuw rapport van Dimension Data wordt de toepassing van nieuwe technologieën steeds meer gewoon en neemt de toepassing ervan in alle sectoren gestaag toe. Kunstmatige intelligentie (AI), machine learning, robotics en virtual en augmented reality beginnen overtuigende resultaten te leveren voor veel bedrijven. Deze trend zal in 2019 versnellen. U kunt het Tech Trends 2019 rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
In 2018 heeft ISO samen met de International Electrotechnical Commission (IEC), ISO/IEC 30141 gepubliceerd, 's werelds eerste harmoniserende, standaard referentie-architectuur voor het Internet of Things (IoT) - de complexe assemblage van miljarden slimme apparaten die via het internet zijn verbonden. De toepassing van de norm zal IoT effectiever, veerkrachtiger en veel veiliger maken.

Gebruik van robots in de wereld
Volgens Eurostat gebruiken grote EU-ondernemingen veel meer robots (25% van de ondernemingen met 250+ werknemers) dan middelgrote ondernemingen (12% van de ondernemingen met 50-249 werknemers) of kleine ondernemingen (5% van de ondernemingen met 10-49 werknemers). Uit een recent rapport (147 kB) van de Information Technology and Innovation Foundation (ITIF) blijkt dat Zuidoost-Aziatische landen aanzienlijk beter presteren dan de rest van de wereld op het gebied van toepassen van robots.  Het rapport onderzoekt 27 landen.

Sensorsysteem dat storingen in systemen en machines kan detecteren
Machines en installaties genereren tijdens het gebruik karakteristieke trillingen en dus geluiden: Deze geluiden geven informatie over de kwaliteit, omdat defecte montage of andere defecten vaak leiden tot een verandering in de normale bedrijfsgeluiden. Fraunhofer-onderzoekers hebben AcoustiX ontwikkeld, een sensorsysteem dat storingen of onvolkomenheden in systemen en machines snel en betrouwbaar kan detecteren door middel van een akoestische geluidsbeoordeling die vergelijkbaar is met het menselijk gehoor.

Proefschrift - Casestudy over verpakken bij Scania
Voor hun masterscriptie (2,42 MB) aan de Universiteit van Lund hebben Arturs Rezancevs en Chaitanya Ramachandraiah een casestudy uitgevoerd bij Scania over hoe verpakkingsopties de werking en kosten in de supply chain beïnvloeden.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.