Productie, logistiek en inkoop – februari 2023

28 februari 2023

Ontwikkelingen in de logistiek
Volgens ING kunnen de verstoringen in de supply chains van de voorbije drie jaren in de toekomst naast aanhoudende ‘supply pains’ ook leiden tot ‘supply gains’. De pijn zit vooral in de hogere kostenniveaus vanwege hogere voorraadposities en in de geleidelijke afname van de afhankelijkheid van China. De winst zit in het structureel overnemen van de voorraadpositie van de retail, de mogelijkheden van meer waarde-creatie die digitalisering en data-driven ondernemen bieden en in de op den duur waarschijnlijk kortere ketens.
In een onderzoek van PwC zegt bijna driekwart (73%) van de CEO's te geloven dat de wereldwijde economische groei de komende 12 maanden zal afnemen. Inflatie (40%), macro-economische volatiliteit (31%) en geopolitieke conflicten (25%) zijn de belangrijkste wereldwijde bedreigingen, terwijl cyber- en gezondheidsrisico's dalen ten opzichte van een jaar geleden.

Supply chain en fulfilment
Een rapport van McKinsey geeft een beeld van de trends in de wereldwijde integratie en beoordeelt de risico's van onderlinge afhankelijkheid en concentratie en de belangrijke rol van multinationals. U kunt het rapport downloaden na registratie.
AutoStore heeft een rapport gepubliceerd met inzichten in warehouse management en fulfilment. Volgens de deelnemers aan het onderzoek is de top drie van de huidige uitdagingen voor organisaties: stijgende energiekosten (32%), stijgende arbeidskosten (27%) en beperkingen in de toeleveringsketen en in de verzending (26%). U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
De Universiteit van Lund heeft een artikel (3 MB) gepubliceerd in het tijdschrift Resources, Conservation & Recycling met de titel "Replacing plastic with corrugated cardboard: A carbon footprint analysis of disposable packaging in a B2B global supply chain—A case study".

Automatisering en AI in de toeleveringsketen
Universiteit Leiden heeft een artikel gepubliceerd over het samenwerkingsverband ROBUST, een initiatief van het Nederlandse Innovation Center Artificial Intelligence (ICAI). ICAI heeft 25 miljoen euro ontvangen van NWO voor het versterken van fundamenteel AI-onderzoek.
Uit de resultaten van het McKinsey Global Industrial Robotics Survey blijkt dat industriële bedrijven veel geld zullen uitgeven aan robotica en automatisering.

Design method for producing customizable forming shoulders
In het kader van haar doctoraalopdracht aan de TU Twente heeft Ellen Lucas op 22 december 2022 een voordracht gehouden getiteld ‘Developing a design method and tool for producing customizable forming shoulders’. Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.

Benodigde sealtijd voor warmtesealen
Universiteit Twente-onderzoekers hebben een artikel (2 MB) gepubliceerd in Packaging Technology and Science, getiteld "Estimating minimum required dwell time for the heat sealing of talc containing polypropylene/low-density polyethylene packaging films".
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.