Productie, logistiek en inkoop - februari 2019

06 maart 2019

Ontwikkelingen in de robotica
Van lepels tot knuffels, mensen leren al vroeg in hun leven hoe ze voorwerpen met verschillende vormen, texturen en maten kunnen oppakken. Een nieuw algoritme voor machinaal leren, ontwikkeld door ingenieurs van UC Berkeley, kan robots leren om voorwerpen met een vergelijkbare handigheid vast te pakken en te dragen. Het algoritme helpt "ambidextreuze" robots die zijn uitgerust met verschillende soorten grijpers - bijvoorbeeld een zuiggrijper en een parallelgrijper - om te bepalen welke grijper voor een bepaald object moet worden gebruikt.
Een nieuw systeem dat is ontwikkeld bij het Massachusetts Institute of Technology maakt gebruik van RFID-tags om robots te helpen met ongekende snelheid en nauwkeurigheid op bewegende objecten in te zoomen. Het systeem zou meer samenwerking en precisie mogelijk kunnen maken voor robots die verpakken en assembleren.
Wetenschappers gaan samen met het bedrijfsleven en andere partners op de TU Delft Campus intensief samenwerken aan baanbrekende innovaties. Dat is de kern van X!Delft, het nieuwe samenwerkingsprogramma van de TU Delft en grote bedrijven, waaronder Heineken. X!Delft werd 6 februari gelanceerd in RoboHouse, het nieuwe field lab voor geavanceerde robotica.
Voor Nederlandse fabrikanten is de inzet van nieuwe technologieën niet alleen nuttig, het is ook noodzakelijk om concurrerend te blijven. Robotisering en digitalisering verhogen de productiviteit van medewerkers en helpen om toekomstige personeelstekorten te voorkomen. Dit stelt ING in de publicatie Foodtech: robotarm biedt voedingsindustrie de helpende hand (3,40 MB).

Voedsel- en drankenindustrie - Digitalisering en traceerbaarheid
Digitalisering heeft al geleid tot verbeteringen in de voedsel- en drankenindustrie, maar wat gebeurt er als de grote veranderingen komen? Welke technologieën brengen de grootste voordelen met zich mee, waar liggen de uitdagingen? En hoe ziet het voedselsysteem er over 20 jaar uit? CSB heeft deze vragen in een rapport onderzocht. U kunt het onderzoek downloaden na het invullen van uw gegevens.
Een nieuw rapport (3,44 MB) van het World Economic Forum (WEF) richt zich op het potentieel van opkomende technologieën om de traceerbaarheid in voedselwaardeketens te verbeteren.

GS1 vraagt bedrijven barcodes niet meer opnieuw te gebruiken
Het belang van goede productidentificatie is in zowel de fysieke als de digitale wereld steeds belangrijker. Online blijven producten en bijhorende productinformatie altijd te vinden, zelfs als ze al lang zijn verlopen en niet meer worden geproduceerd. GS1 vraagt daarom aan bedrijven – met ingang van januari 2019 - barcodes (GTIN) niet meer opnieuw te gebruiken.

Polluted Packaging Logistics – Project resultaten
De afvoer en verwerking van lege, ongereinigde chemische verpakkingen is een complex gegeven. Bedrijven die dergelijke vaten en IBC’s correct en conform wetgeving willen aanbieden voor transport en verwerking, moeten rekening houden met een aanzienlijk aantal regels die soms vaag en voor interpretatie vatbaar zijn. Er is dringend behoefte aan vereenvoudiging. Dat blijkt uit de resultaten van het VIL project ‘Polluted Packaging Logistics’.

NL weer bovenaan in DHL Global Connectedness Index
DHL heeft de DHL Global Connectedness Index 2018 (14,51 MB) uitgebracht - een gedetailleerde analyse van de globalisering, gemeten aan de hand van internationale handelsstromen, kapitaal, informatie en mensen. In deze vijfde editie is Nederland opnieuw het meest verbonden land ter wereld.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.