Productie, logistiek en inkoop – augustus 2023

04 september 2023

Ontwikkelingen in logistiek
Volgens een onderzoek van Deloitte overschatten leidinggevenden het vertrouwen van klanten in toeleveringsketens. De vertrouwenskloof tussen toonaangevende leveranciers en hun klanten is gemiddeld 20%. DHL heeft een rapport (5,13 MB) gepubliceerd over de 'Era of Sustainable Logistics Global Summit 2023'. Het rapport bespreekt enkele van de belangrijkste thema's van het evenement, te beginnen met strategie en bestuur. Een ander DHL-rapport, getiteld 'Delivering Next-Level Healthcare', werpt licht op zes belangrijke trends die het landschap van biowetenschappen en gezondheidszorg een nieuwe vorm geven: digitale technologieën, patiëntgerichte gezondheidszorg, geavanceerde therapieën, nieuwe industriële eco-systemen, duurzame oplossingen en veerkracht. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens. L.E.K consulting heeft een artikel gepubliceerd over de industriële distributiesector. De groeiende en evoluerende industrie creëert uitdagingen, zoals een vergrijzende beroepsbevolking, verstoringen in de toeleveringsketen, digitale oplossingen en consolidatie van de industrie, die bedrijven moeten aanpakken om concurrerend te blijven.

Uitdagingen voor de recyclingindustrie
Volgens een rapport van Circular zijn de methoden van de recyclingindustrie niet duurzaam door een gebrek aan voldoende investeringen. Het rapport gaat in op specifieke uitdagingen waar verschillende belanghebbenden in de industrie mee te maken hebben en hoe verschillende technologieën oplossingen kunnen bieden voor de hele toeleveringsketen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens. McKinsey's rapport over technologische trends belicht de ontwikkeling, mogelijke toepassingen en industriële effecten van geavanceerde technologieën. Het rapport onderzoekt kwantitatieve maatstaven voor interesse, innovatie en investering om het momentum van elke trend te meten. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Robotica en automatisering
North Carolina State University-onderzoekers hebben een robotgrijper ontwikkeld die zacht genoeg is om een waterdruppel op te pakken, sterk genoeg om een gewicht van 6,4 kg op te pakken, behendig genoeg om een doek te vouwen en precies genoeg om microfilms op te pakken die 20 keer dunner zijn dan een menselijke haar. Onderzoekers van het Japan Advanced Institute of Science and Technology hebben een omarmende zachte grijper ontwikkeld die geïnspireerd is op het bloeien en sluiten van rozenbloemen. Met een verrassend eenvoudig, goedkoop en schaalbaar ontwerp kan de robot vele soorten objecten oppakken zonder ze te beschadigen, zelfs in uitdagende omgevingen en omstandigheden.
Guangxi University heeft een zeer aanpasbaar ontwerp ontwikkeld voor een flexibele robotgrijper gebaseerd op het principe van origami van dikke panelen. Dit innovatieve ontwerp combineert op effectieve wijze het stabiele grijpvermogen van grijpers met stijve componenten met het anti-interferentievermogen van grijpers met flexibele componenten.
Een artikel (451 kB) van het Shandong Vocational College of Light Industry getiteld 'Design and Development of Intelligent Logistics Tracking System Based on Computer Algorithm' is gepubliceerd in het International Journal for Applied Information Management.
Vanaf slechts één scherm kunnen SINTEF-ingenieurs nu tests uitvoeren met een digitale tweeling van een echte productiefaciliteit. Hun zogenaamde 'digital twin' technologie maakt het mogelijk om de prestaties van geplande productiefaciliteiten te testen nog voordat ze gebouwd zijn. Fraunhofer heeft een artikel (4,78 MB) gepubliceerd met de titel 'Towards packaging unit detection for automated palletizing tasks'. Robots zijn volledig getraind op synthetisch gegenereerde gegevens en kunnen worden toegepast op willekeurige verpakkingseenheden uit de echte wereld zonder verdere training of instellingen.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.