Productie, logistiek en inkoop – augustus 2020

08 september 2020

Veranderingen in de logistiek als gevolg van Covid-19 – naar het "nieuwe normaal"
DHL heeft een whitepaper (10 MB) gepubliceerd met mogelijke veranderingen in de supply chain na de huidige pandemie. Het document schetst mogelijke scenario's voor de overgang naar ‘het nieuwe normaal’.
Supply Chain Magazine stelt op basis van een onderzoek dat pandemieën, zoals Covid-19, een blijvende impact hebben op de bedrijfsstrategie en innovaties.
Riskmethods heft een whitepaper gepubliceerd met de titel ‘Achieving Supply Chain Continuity - A framework for coronavirus crisis recovery and greater risk awareness’. U kunt de whitepaper downloaden na het invullen van uw gegevens.
Gartner publiceerde een onderzoek onder 260 wereldwijde supply chain-leiders en stelde vast dat 33% de inkoop- en productieactiviteiten uit China had verplaatst of van plan was dit in de komende twee tot drie jaar te doen. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de Covid-19 pandemie slechts een van de vele verstoringen is die de wereldwijde toeleveringsketens onder druk hebben gezet. Ook heeft Gartner de resultaten van zijn jaarlijkse Supply Chain Top 25 vrijgegeven, waarin supply chain leiders worden geïdentificeerd en hun best practices worden belicht. Het rapport kan worden gedownload na het invullen van uw gegevens.

Predictive maintenance, AI en blockchain
Uit onderzoek van Axians blijkt dat bijna de helft van de managers (47%) goed bekend is met de mogelijkheden van predictive maintenance. De interesse in het onderwerp is groot, maar in de praktijk wordt er echter op beperkte schaal gebruik van gemaakt. Het rapport is te downloaden na het invullen van uw gegevens.
Deloitte's derde editie van het ‘State of AI in the Enterprise’ onderzoek (1,3 MB) toont hoe organisaties AI-technologieën adopteren, beheren en er profijt van hebben. Investeringen in AI door bedrijven in Nederland blijven achter in vergelijking met internationale investeringen in AI. Een ander rapport (966 kB) van Deloitte toont de evolutie van blockchain van een experimentele technologie naar een echte strategische prioriteit voor organisaties. 39% van de respondenten heeft al blockchain in de productie opgenomen, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 23% vorig jaar.
WUR gaat de komende vijf jaar zwaar investeren in data sciences en kunstmatige intelligentie. WUR trekt drie extra hoogleraren, zes deeltijd-experts en een onderzoekcoördinator aan.

Toekomstgerichte logistiek
Een consortium van 36 partners heeft het officiële startsein gegeven voor het project ePIcenter voor een toekomstgerichte logistiek. De partners zullen, onder coördinatie van Port of Antwerp, hun krachten bundelen om praktische oplossingen te bedenken die de wereldwijde uitdagingen als gevolg van de steeds langere, complexere en kwetsbaardere logistieke ketens ombuigen in kansen. Chalmers University of Technology heeft een masterscriptie (2,2 MB) gepubliceerd getiteld ‘Green supply chain practices for a consumer health business in the UK market.’

Nieuwe normen voor Internet of Things
De ISO-groep die normen opstelt voor het Internet of Things en aanverwante technologieën, heeft onlangs drie nieuwe normen gepubliceerd die zullen helpen het potentieel van het IoT te realiseren; ISO/IEC 21823-2, ISO/IEC TR 30164 en ISO/IEC TR 30166.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.