Productie, logistiek en inkoop – april 2023

01 mei 2023

Ontwikkelingen in logistiek
Het MHI Annual Industry Report geeft updates over de innovatieve technologieën die het meeste potentieel hebben toeleveringsketens om te vormen tot een meer transparante, duurzame en verantwoorde manier van werken. Volgens het rapport verhoogt 74% van de supply chain-leiders hun investeringen in supply chain-technologie en -innovatie. 90% zegt van plan te zijn meer dan $1 miljoen uit te geven, een stijging van 24% ten opzichte van vorig jaar. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Uit onderzoek (467 kB) van Deloitte blijkt dat CEO's steeds positiever zijn over de groei van hun bedrijf in de komende 12 maanden. Dit ondanks belangrijke externe verstoringen, zoals inflatie, geopolitieke instabiliteit en tekorten aan arbeidskrachten en tekortschietende vaardigheden.
Essentra Components heeft een rapport gepubliceerd waarin negen van de tien ondervraagde engineers (87%) melden dat hun bedrijf in ieder geval weer terug is op het productieniveau van vóór de coronapandemie (vergeleken met 70% van de Britse steekproef). Dit herstel is het duidelijkst in Nederland, waar meer dan de helft (55%) zegt dat het productieniveau hoger is dan ooit. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Verpakkingsrobotica
De International Federation of Robotics heeft een rapport gepubliceerd over R&D-programma's voor robotica waarin de laatste ontwikkelingen op het gebied van financiering aan bod komen. Uit het overzicht blijkt dat de meest geavanceerde robotica-landen in termen van jaarlijkse installaties van industriële robots; China, Japan, de VS, Zuid-Korea, Duitsland en de EU zeer verschillende R&D-strategieën hanteren. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Onderzoekers van Fraunhofer IEM hebben een robothand (‘gripper’) ontwikkeld voor gebruik in de voedingsindustrie. Het systeem kan worden ingesteld met twee, drie of vier vingers en worden aangepast aan verschillende taken en doeleinden, zodat het ook kan worden gebruikt voor de automatische handling van kwetsbare producten zoals glaswerk.
De Technische Universiteit Delft heeft een paper (2,73 MB) gepubliceerd met de titel ‘Robotic packaging optimization with renforcerend learning and real-world data’.

Duurzame productie
Een Nottingham Trent University-studie (1,22 MB) getiteld 'Collaborative closed-loop supply chain framework for sustainable manufacturing: Evidence from the Indian packaging industry', is gepubliceerd in Technological Forecasting and Social Change.
Een KU Leuven-studie (3,34 MB) getiteld 'Evaluating the influence of wrapping turns for a new packaging method called sustainable specific suspension packaging', is gepubliceerd in SN Applied Sciences.

Digitale transformatie en AI
De Britse regering heeft een white paper (1,17 MB) uitgebracht met de titel 'AI regulation: a pro-innovation approach'. De regering wil het gebruik reguleren volgens vijf principes: veiligheid, transparantie, eerlijkheid, verantwoordingsplicht en betwistbaarheid.
Volgens een rapport van Panasonic Connect verwachten Europese bedrijven dat digitale transformatieprojecten de productiviteit met gemiddeld 38% zullen verhogen. Daarbij verwachten ze een totale Return on Investment van minder dan 5 jaar. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.