Productie, logistiek en inkoop – april 2020

07 mei 2020

Ontwikkelingen in de logistiek door COVID-19
Packaging Europe meldt dat de Europese Commissie (2,4 MB) heeft bevestigd dat het vervoer van verpakkingsmateriaal voor essentiële industrieën, zoals de voedings- en farmaceutische industrie, gebruik kan maken van "green lanes" die het transport van materialen versnellen.
In het nieuwe rapport (2,4 MB) “COVID-19: Potential impact on the world’s poorest people: A WFP analysis of the economic and food security implications of the pandemic” zegt het VN-agentschap dat de wereldmarkten voor basisgraan goed bevoorraad zijn en dat de prijzen over het algemeen laag zijn.
Het nieuwe rapport (208 kB) “COVID-19 and Shattered Supply Chains” van IBM laat zien dat de pandemie kwetsbaarheden in de wereldwijde bevoorradingsketens aan het licht heeft gebracht met een onverwachte chaos als gevolg en toont de behoefte aan veerkracht en slimmere systemen op basis van AI-, automatiserings- en blockchaintechnologieën.
In mei 2019 onderzocht CBRE Research de relatie tussen de groei van online supermarkten en de capaciteit van koelhuizen in zijn Cold Storage Logistics Unpacked rapport. De conclusie was toen dat er 75 miljoen tot 100 miljoen vierkante meter extra vries-/koelruimte nodig is. In een recent artikel kijkt het bedrijf naar hoe de COVID-19 pandemie deze trend versnelt.
WEF meldt dat 3D Printing-fabrikanten vastbesloten zijn een verenigd front te vormen om de tekorten en de stijgende vraag als gevolg van COVID-19 aan te pakken.
Uit onderzoek van Supply Chain Media onder 143 supply chain-beslissers in Europa blijkt dat driekwart van de supply chains een negatieve impact door COVID-19 ondervindt.
ISM heeft een ledenonderzoek uitgevoerd naar de manier waarop bedrijven en toeleveringsketens met COVID-19 omgaan.

Industrie 4.0, Machine learning en IoT
Adem Kulauzovic, van Domino heeft een webinar gegeven over de Top 10 fouten bij het adopteren van Industrie 4.0 concepten. U kunt het webinar volgen na het invullen van uw gegevens.
Hulpsystemen voor operators kunnen helpen machinestilstand in voedselproductie- en verpakkingsprocessen te verminderen. Een paper (584 kB) van het Fraunhofer Institute, gepubliceerd in MDPI, onderzoekt hoe testgegevens voor het aanleren van machine learning algoritmen kunnen worden gegenereerd door middel van numerieke simulatie.
Een consortium van High Tech Software Cluster (HTSC) leden heeft een ITEA3-project toegekend gekregen gericht op het mogelijk maken om machines in productie continu te verbeteren door geverifieerde en gevalideerde software-updates.
Uit onderzoek van Reichelt, uitgevoerd onder 250 tech decision-makers in de Nederlandse industriesector, blijkt dat het Industrial Internet of Things onmisbaar is voor de sector.

Duurzaamheid in Logistiek
In het kader van haar doctoraalopdracht aan de TU Twente heeft Malou van der Vegt op 20 februari een voordracht gehouden getiteld ‘Development of a toolbox to support and facilitate the implementation of sustainability in the packaging chain’. Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.

Testen van verpakkingen
Specright heeft, in samenwerking met de International Safe Transit Association (ISTA) PackSight gelanceerd, een nieuw online testplatform voor ISTA-testprocedures.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411