Productie, logistiek en inkoop - april 2019

25 april 2019

Bedreigingen en uitdagingen in de toeleveringsketen en de productiesector
In het onderzoeksrapport (3,96 MB), Securing Smart Factories: Threats to Manufacturing Environments in the Era of Industry 4.0,” bespreekt Trend Micro Research de belangrijkste bedreigingen voor de productiesector, identificeert de zwakke punten en geeft relevante beveiligingsaanbevelingen.
DHL heeft zijn eerste jaarlijkse risicorapport uitgebracht. In het rapport worden de belangrijkste uitdagingen in de supply chain van 2018 onderzocht en worden trends geïdentificeerd die het risicolandschap in 2019 vorm zullen geven. In 2018 waren de drie grootste risico's ter wereld onzekerheden met betrekking tot handelsstromen, cyberveiligheidsincidenten en klimaatverandering in combinatie met extreme weersomstandigheden. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Betrouwbare kunstmatige intelligentie (AI)
Een Europese aanpak op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) zal het concurrentievermogen van de Europese Unie versterken en het vertrouwen op basis van Europese waarden waarborgen. De Europese Commissie heeft inmiddels aanzienlijke bedragen geïnvesteerd om de samenleving en de economie ten goede te komen. Een onlangs gepubliceerde factsheet (142 kB) geeft een overzicht van AI in Europa.
De CEN-CENELEC Focus Group on Artificial Intelligence is in december 2018 opgericht. De beslissing om de focusgroep op te richten volgde op de workshop 'Trustworthy Artificial Intelligence - Building a framework with standardization', georganiseerd door CEN en CENELEC in september 2018, met als doel de discussie over standaardisatie op het gebied van AI op gang te brengen en het eens te worden over een roadmap voor AI-normalisatie in 2020. De kick-off meeting stond gepland voor april 2019. U kunt de CEN-CENELEC Roadmap for AI Standardization (373 kB) downloaden.
De International Data Spaces Association (IDSA) en TNO hebben onlangs een overeenkomst getekend waarmee wordt bevestigd dat TNO de Nederlandse IDS HUB wordt, een veelbelovende Europese standaard voor onafhankelijke en gecontroleerde data-deling. Met het oprichten van de Nederlandse IDS HUB krijgen initiatieven op het gebied van veilige datadeling een belangrijke impuls.

Gebruik van robotica
Volgens een nieuw PMMI-rapport was 2018 een belangrijk jaar in de uitbreiding van het gebruik van robotica. Voor het eerst breiden industrieën zoals food, verpakte consumentenproducten en life sciences de robotica-toepassingen in grote aantallen uit over hun gehele productielijn. Deze uitbreiding naar nieuwe industrieën met nieuwe toepassingen heeft invloed op de manier waarop robots worden ontworpen en waar ze worden geïmplementeerd, aangezien de nadruk moet worden gelegd op flexibiliteit, veelzijdigheid, intelligentie, connectiviteit en precisie. U kunt hier een samenvatting downloaden (2,57 MB).
VDMA heeft aangekondigd dat de Duitse robot- en automatiseringssector in 2018 voor het eerst de grens van 15 miljard euro voor de verkoop heeft bereikt - een stijging van 4%.

Bepaling van de sensorische kenmerken van producten
Een nieuwe internationale ASTM-norm kan bedrijven helpen bij het bepalen van de sensorische kenmerken van producten met behulp van kleine groepen mensen. De leidraad zal binnenkort worden gepubliceerd als E3093. De nieuwe norm heeft betrekking op situaties waarin een groep van maximaal 10 personen een product of een serie producten beoordeelt voor een specifiek doel. Het doel van de gids is om best practices aan te reiken.
NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.